Sarajlija odveo Michigan State na Final Four

Radiosarajevo.ba
Sarajlija odveo Michigan State na Final Four

Od sarajevskog ratnog siročeta Goran Suton (23) je postao najveća priča u američkoj univerzitetskoj košarci. Na krilima 212 cm visokog centra, Michigan State je priredio dva iznenađenja i plasirao se na završni turnir, zajedno s Villanovom, North Carolinom i Connecticutom.

Branitelju naslova Kansasu Suton je ubacio 20 poena i zabilježio 9 skokova , a protiv favoriziranog Louisvillea uknjižio je 19 poena i 10 skokova.

Sutonovi Spartansi će u Final Fouru snage u subotu odmjeriti sa Connecticutom, dok će se u drugom susretu sastati North Carolina i Villanova.

"Nevjerojatno je što smo uspjeli postići. Sjetim se rata i svega što se događalo i zaključujem da u životu postoje loše i dobre stvari. A, ovo je najbolja stvar koja mi se ikada dogodila", rekao je Suton.

"Sve što mi je pričao u Bosni svodilo se na bombardovanje. Cijenim mlade ljude koji su mnogo prošli. Ja pokušavam košarku prikazati borbom na život ili smrt, a takvi me mladići potom nauče novoj lekciji. Oni su to već iskusili", opisao je Sutona trener Tom Izzo.

Držeći majku čvrsto za ruku, Suton je kao šestogodišnjak, 1992. ,napustio okrvavljeno Sarajevo, Pobjegli su posljednjim vojnim avionom (bez sjedala), za Beograd gdje su ostali do 1999., do NATO-ova bombardiranja.

Te godine su se vratili u Sarajevo, iz kojeg 2000. godine odlaze u SAD, u Lansing, gdje mu je živio brat.

sportal.hr/totalsport.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije