Rekonstrukcija leta na kojem je stradao Kobe Brayant

Radiosarajevo.ba
Rekonstrukcija leta na kojem je stradao Kobe Brayant
Foto: EPA-EFE / Sjećanje na Kobeja Bryanta

Tanka magla prekrila je kalifornijski aerodrom “John Wayne” u nedjelju ujutro kad se Kobe Bryant, njegova kći Gianna i šestero drugih putnika ukrcalo u helikopter koji ih je trebao odvesti na košarkaški turnir u Thousand Oaksu udaljen oko 130 kilometara.

Pilot helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant upozoren da leti prenisko

Pola sata nakon uzlijetanja, vrijeme se promijenilo i helikopter Sikorsky S-76B letio je kroz guste oblake u dolini San Fernando. Iskusni pilot zatražio je odobrenje specijalnog VFR leta, što je let unutar kontrolirane zone u meteorološkim uvjetima koji su ispod vizualnih meteoroloških uvjeta. Nakon što mu je kontrola zračnog prometa odobrila takav let, pilot je nastavio letjeli uz uputu da slijedi autocestu. Naime, u gustom zračnom prometu Los Angelesa, piloti helikoptera često prate ceste, a manje instrumente uz koje bi trajanje leta bilo puno dulje, piše Jutarnji.hr.

Pilot je potvrdio da je razumio upute i nastavio prema odredištu. U jednom trenutku pilot je zatražio od kontrole leta da ih prate, ali kontrola je odgovorila da su prenisko da bi ih vidjeli na radaru. Helikopter je tada letio oko 240 km/h na visini od 426 metara. Pilot je razumio što su mu rekli i popeo se za još 230 metara u 36 sekundi. Kontrola je s njim opet stupila u kontakt ističući da je i dalje prenisko. On nije odgovarao. Pokušali su ponovno, ali bezuspješno.

Vatrogasac otkrio detalje nakon pada helikoptera u kojem je bio Bryant s kćerkom

Helikopter se u 14 sekundi naglo spustio za 100 metara postižući brzinu od 280 km/h te udario u brdo iznad ceste Las Virgenes. U padu je poginulo devetero ljudi, osmero putnika i pilot. Nekoliko minuta nakon toga, stigao je poziv hitnim službama o padu helikoptera. Detalji misterioznog pada poznati su iz audiosnimaka kontrole zračnog prometa koja je komunicirala s pilotom Arom Zobayanom. No, još je mnogo detalja neobjašnjeno.

Više o ovoj temi čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije