Prije 45 godina Celticsi postavili nedostižan rekord

Radiosarajevo.ba
Prije 45 godina Celticsi postavili nedostižan rekord


Prošlo je točno 45 godina od rekordnog dosega Boston Celticsa koji je i danas na snazi, ne samo kad je u pitanju NBA liga, već cjelokupni sjevernoamerički profesionalni sport...

Dana 28. aprila Celticsi su u sedmoj utakmici finala NBA lige pobijedili vječne rivale Los Angeles Lakerse sa 95-93 i osvojili osmi uzastopni naslov u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi. Nijednoj drugoj profesionalnoj ekipi u američkom sportu takav niz nije pošao za rukom ni prije ni poslije.

Bila je to ujedno posljednja sezona na klupi legendarnog trenera Reda Auerbacha, čovjeka koji je sa Celticsima kao trener osvojio devet NBA prstena, po čemu ga je kasnije prestigao samo Phil Jackson (šest puta prvak s Chicagom, pet puta s Lakersima). Auerbach je sve do smrti 2006. godine ostao u Celticsima u kojima je bio i predsjednik i glavni menadžer. Ukupno je, računajući sve uloge, osvojio čak 16 NBA naslova.

Na klupi ga je u sezoni 1966/67 naslijedio Bill Russell, čovjek koji je tih godina bio vođa na terenu. No, pristao je nakon povlačenja Auerbacha postati igrač-trener, ispisavši na taj način povijest. Postao je, naime, prvi Afroamerikanac u ulozi glavnog trenera u povijesti NBA lige.

U prvoj sezoni pod Russellovim vodstvom prekinut je rekordni niz Celticsa. U finalu Istočne konferencije ih je pobijedila Philadelphia koja je kasnije otišla i do nasova. No, u sljedeće dvije sezone naslov je ponovno bio u Bostonu.

Celticsi su ukupno kroz povijest skupili 17 naslova, najviše od svih timova u NBA ligi, odnosno jedan više od Minneapolis/Los Angeles Lakersa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije