Preminuo legendarni NBA košarkaš u 53. godini

Radiosarajevo.ba
Preminuo legendarni NBA košarkaš u 53. godini
PrtScr / Clifford Robinson

Preminuo je bivši košarkaš, Amerikanac Clifford Robinson (53), javlja pouzdani NBA insajder, novinar Yahoo Sportsa Chris Haynes.

Robinson je bio legenda Portland Trail Blazersa, za koje je igrao osam godina, a od toga je dvije i proveo s legendarnim hrvatskim košarkašem Draženom Petrovićem. Obojica su u klub došli 1989. godine, a Clifford je tamo ostao i još godinama nakon odlaska Hrvata.

Igrajući za Blazerse ugrabio je i svoj jedini nastup na All-Star utakmici, onoj 1994. godine, kada je bilježio preko 20 poena po utakmici, što je napravio i dvije sezone nakon toga.

Godinu prije osvojio je i nagradu za najboljeg šestog igrača lige, a dobra obrana donijela mu je i dvije nominacije u najbolje obrambene petorke lige.

Bio je poznat i po otpornosti na ozljede te je osmi u historiji NBA lige po broju odigranih utakmica, a 'Uncle Cliffy' bio je jedan od prvih visokih igrača s vanjskim šutom te je bio najviši igrač koji je zabio više od 1000 trica u karijeri dok ga nisu prestigli Dirk Nowitzki i Rashard Lewis.

I ranije je imao zdravstvenih problema. U martu 2017. godine nakon moždanog udara ostala mu je paralizirana cijela lijeva strana tijela, no rehabilitacijom je uspio vratiti kontrolu nad istim. Godinu dana kasnije liječnici su mu uklonili tumor u čeljusti, pišu 24sata.

Uzrok smrti još je nepoznat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije