Preminula legenda američke koledž košarke

0
Radiosarajevo.ba
Preminula legenda američke koledž košarke
Foto: X.com / Bob Knight

Bob Knight, legendarni trener koledž košarke, preminuo je u 83. godini.

U saopćenju njegove porodice navodi se da je preminuo u svom domu, okružen najmilijima, navodi Daily Mail.

"Zahvalni smo na svim molitvama, cijenimo poštovanje naše privatnosti jer je Trener zahtijevao okupljanje samo članova porodice, a mi to poštujemo", navodi se u saopćenju.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

"Nastavićemo da slavimo njegov život i da ga se sjećamo kao voljenog muža, oca, trenera i prijatelja", navodi porodica.

Knight je u karijeri imao 902 pobjede, više nego ijedan trener u koledž košarci. Nacionalne titule osvajao je s Indijanom 1976., 1981. i 1987. godine.

[twitter]https://twitter.com/espn/status/1719848502342107437[/twitter]

Na prvo mjesto liste trenera a najviše pobjeda izbio je januara 2007. godine, kada je zabilježio 880. trijumf i pretekao Deana Smitha. Kao trener na koledžu radio je 42 godine.

Karijeru je počeo u vojsci 1965. godine, kada je s 24 postao najmlađi trener prve divizije, a veliki trag ostavio je u Indiani, gdje je proveo 29 godina.

Na Texas Tech došao je marta 2001. godine, šest mjeseci pošto je dobio otkaz u Indiani zbog, kako je navedeno, "neprihvatljivog ponašanja". U septembru je produžio ugovor za tri godine, do sezone 2011./12.

Poznat je ne samo po svom velikom košarkaškom znanju nego i po vatrenom temperamentu. Knight je u karijeri udarao policajca, bacao stolicu preko terena, a optuživali su ga da je šakama stezao vrat igrača.

Nikada, međutim, nije prekršio pravila američkih koledža, njegovi studenti su u velikom broju diplomirali, a jednom je čak i vratio platu, jer je procijenio da je nije zaslužio.

Prvu titulu osvojio je 1976. godine, kada je Indiana bez poraza završila sezonu, što od tada nikom nije pošlo za rukom.

Američku reprezentaciju vodio je na Olimpijskim igrama 1984. godine, kada je, predvođena Michaelom Jordanom, osvojila zlatnu medalju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije