Poznati svi učesnici Olimpijskih igara: Srbija dobila neočekivanog rivala

0
Radiosarajevo.ba
Poznati svi učesnici Olimpijskih igara: Srbija dobila neočekivanog rivala
Foto: X.com / Učesnici na Olimpijskim igrama

Već ranije su se nastup na Olimpijskim igrama osigurali četverostruki branitelj zlatne medalje SAD, Francuska, Njemačka, Japan, Srbija, Južni Sudan, Kanada i Australija.

Francuska se kvalifikovala kao domaćin, dok se ostalih sedam timova na listi kvalifikovalo na osnovu svojih rezultata na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

A u nedjelju, Brazil, Grčka, Španija i Porto Riko su osvojili posljednje pozicije nakon što su pobijedili u kvalifikacijama u kojima je pobjednik sve uzeo, koje su počele prošle sedmice.

Poslušajmo konačno struku o šumama i vodi: Spasimo budućnost na greškama iz prošlosti

Poslušajmo konačno struku o šumama i vodi: Spasimo budućnost na greškama iz prošlosti

Grčka 80, Hrvatska 69

Grčka košarkaška reprezentacija pobijedila je Hrvatsku s 80-69 (22-22, 23-17, 21-14, 14-16) u finalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Parizu, koji je u nedjelju završen u Dvorani mira i prijateljstva u Pireju.

Hrvatsku je i u ovom dvoboju učinkom predvodio Ivica Zubac s 19 koševa i 13 skokova. Dario Šarić je ubacio 14 poena uz 12 skokova i četiri asistencije, a po 15 koševa su ubacili Mario Hezonja i Mateo Drežnjak.

Grke su do pobjede predvodili Giannis Antetokounmpo s 23 koša i osam skokova, Georgios Papagiannis s 19 poena te Nick Calathes s 14 koševa i 11 asistencija.

Grčka će se plasirati u Grupu A za Igre u Parizu, sa svojim utakmicama u prvoj fazi protiv Australije, Kanade i Španije.

Porto Riko 79, Litvanija 68

Prvi put od 2004. Porto Riko ide na Olimpijadu.

U San Juanu, domaćini su postigli 23 poena preko Josea Alvarada, 18 poena preko Tremont Watersa i pobijedili Litvaniju 79-68, osvajajući 12. i posljednje mjesto za igre u Parizu.

"Očigledno je ova utakmica bila vrlo važna za nas i za ostrvo", rekao je Alvarado. "Ali znali smo da je ovo više od košarke. Znali smo koliko dobro moramo igrati da bismo predstavljali ovo ostrvo, i ljubav koju su nam pružili je bila nevjerojatna. Samo smo željeli dati sve od sebe za njih."

Porto Riko će biti smješteno u grupnu fazu u Francuskoj sa Srbijom, Južnim Sudanom i SAD-om. Amerikanci i Porto Riko su takođe igrali na Olimpijadi 2004., gdje je Porto Riko pobijedio 92-73.

Rokas Jokubaitis postigao je 16 poena, a Domantas Sabonis 10 za Litvaniju.

"Morali smo se ujediniti da bismo stvorili istoriju", rekao je trener Porto Rika Nelson Colon.

Porto Riko će u grupu zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Srbijom i Južnim Sudanom.

Španija 86, Bahami 78

Rudy Fernandez ide na Olimpijadu po šesti put, prvi put za bilo kog muškog košarkaša. A Španija je morala duboko kopati da bi ga dovela tamo.

Španija je osvojila svoj sedmi uzastopni olimpijski nastup nakon što je uspjela da se odbrani od Bahama 86-78 u Valensiji, Španija.

Lorenzo Brown je postigao 18 poena za Španiju, koja je dobila po 14 poena od Willyja Hernangomeza, 12 od Santiaga Aldame i 10 od Usmana Garube.

Buddy Hield predvodio je Bahame sa 19 poena. Deandre Ayton postigao je 17, Eric Gordon je imao 15, a Valdez Edgecombe Jr. završio je sa 12 poena.

Kao i Grčka, Španija će biti u Grupi A u otvarajućoj fazi igara u Parizu zajedno sa Australijom i Kanadom.

Brazil 94, Letonija 69

U Rigi, Letonija, Brazil je koristio seriju 19-0 u posljednje 3:21 prvog perioda da postavi ton za iznenađujuće laku pobjedu 94-69 protiv Letonije.

Bruno Caboclo je predvodio Brazil sa 21 poenom, a Leo Meindl je dodao 20. Caboclo je pogodio trojku sa 20 metara da završi prvi period - period u kojem je Brazil bio 8 od 8 van linije za tri poena i stekao vođstvo od 34-11, šokirajući domaću publiku.

"Moj otac je bio košarkaš i njegov san je bio igrati na Olimpijskim igrama", rekao je Meindl. "Ovo radim za sebe, za njega i za svoju porodicu. Osjećam se kao da sam na oblaku."

Rihards Lomazs je postigao 15 poena za Letoniju, koja je dobila po 14 poena od Rolandsa Smitsa i Artursa Zagarsa.

"Izgledalo je kao da sve ide njihovim putem od prvog perioda", rekao je Zagars.

Brazil će biti smješten u Grupu B na Olimpijadi, sa utakmicama protiv Francuske (27. jula), Njemačke (30. jula) i Japana (2. avgusta) u otvarajućoj fazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije