Poznati svi polufinalisti EP u Poljskoj

Radiosarajevo.ba
Poznati svi polufinalisti EP u Poljskoj

U drugom četvrtfinalnom duelu današnjeg programa Slovenci su pobijedili Hrvatsku sa 67:65 i tako prvi put u svojoj istoriji izborili plasman među četiri najbolja tima Starog kontinenta.

Sredinom prvog poluvremena Hrvati su imali 15 poena prednosti i potpunu dominaciju, ali su Slovenci u drugom poluvremenu predvođeni Erazemom Lorbekom (27 poena), napravili veliki preokret i zasluženo trijumfovali.

Dvocifren učinak u slovenačkom timu imali su još Lakovič sa 11 i Nahbar sa 12 poena, dok su u Hrvatskoj najefikasniji bili Ukić sa 12 i Planinić sa 11 poena.

Slovenija će u polufinalu sutra igrati sa Srbijom.

Grčka prošla dalje nakon produžetka

Grci su već ranije izborili polufinale Evropskog prvenstva u Poljskoj. Plasman u poluzavršnicu Grci su izborili pobjedom nad Turskom 76:74 u produžetku.

U izjednačenoj utakmici punoj preokreta na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 29:26 u korist Grčke.

Neizvjesnost se nastavila i u drugom poluvremenu. Turci su konstantno zaostajali, ali u u posljednjoj četvrtini uspjeli doći do prednosti. Tako Turci na dvije i pol minute prije kraja i trice Hede Turkoglua dolaze do šest koševa viška (63:57), ali tu Grci ne gube glavu. Tricama Zizisa i Printezisa Grci se vraćaju u igru.

U posljednjih 18 sekundi utakmice ušlo se s vodstvom Grčke 65:63, ali je Ender Arslan polaganjem donio svojoj ekipi izjednačenje i produžetak.

U produžetak su Grci startali sjajno, Spanoulis i Fotsis serijom 5:0 dovode ekipu na 72:67, a Turci preko Ilyasove smanjuju na minus 1 (74:75). Potom Zizis ubacuje jedno slobodno bacanje za vodstvo Grka 76:74, a u zadnjem napadu je trica Arslana sa sedam metara ostala na prvom obruču.

Kod Grčke su najbolje odigrali Vasilis Spanoulis koji je upisao 23 poena (trice 6/9) i sedam asistencija, te Nikos Zisis s 14 poena i sedam skokova, dok su kod Turske najefikasniji s 13 poena bili Omer Onan i Hedo Turkoglu.

Eurobasket, četvrtfinale:

Grčka - Turska 76:74 (produžetak)

Slovenija - Hrvatska 67:65

totalsport/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije