Potop LeBrona i društva: Golden State Warriorsi su novi prvaci

Radiosarajevo.ba
Potop LeBrona i društva: Golden State Warriorsi su novi prvaci
Golden State Warriorsi predvođeni Kevinom Durantom i Stephenom Curryjem uspjeli su popraviti prošlogodišnje pogreške i u velikom finalu savladati Cleveland Cavalierse.

U samo pet utakmica, Warriorsi su uspjeli bukvalno "počistiti" ekipu koju predvodi ponajbolji košarkaš današnjice LeBron James, čime su stigli do drugog naslova prvaka u posljednje tri godine.

Cavaliersi su se borili do posljednjeg atoma snage i pokušavali su napraviti još jedan od historijskih preokreta u finalima NBA lige, kako su to učinili tokom prošle godine, no povrede i veliki umor su im itekako otežali posao. Ipak, poneseni pobjedom na domaćem terenu u prethodnoj utakmici, Cavsi su bolje otvorili posljednji susret finala.

Na samom startu utakmice izgledalo je kao da Cavaliersi još uvijek imaju šanse da stignu do nove pobjede u ovoj seriji te su na krilima Jamesa i Irvinga uspjeli dobiti prvu četvrtinu. No, onda u drugom periodu budi se napadački potencijal novih prvaka, koji koriste udvajanja na Stephu Curryju, kako bi napravili preokret, što je bilo dovoljno da na odmor odu s jedanaest poena prednosti.

Treća četvrtina bila je poprilično ravnopravna te su Cavsi u pojedinim trenucima uspijevali ozbiljnije ugroziti prednost domaćina, no veći povratak nisu dopuštali Durant i sjajni Green.

U posljednji period igre domaći košarkaši ušli su s velikom psihološkom prednošću, što su koristili sve do kraja susreta. Durant u ovom dijelu utakmice jednostavno nije poznavao promašaj, a odličnu rolu odigrali su i Splash Brothers, te Draymond Green, što je sveukupno bilo dovoljno za pobjedu od 129:120 nad iscrpljenim Cavaliersima.

Titulu MVP-a, tj. najkorisnijeg igrača ovog NBA finala zasluženo je ponio Kevin Durant, koji je na ovoj utakmici prvake predvodio sa 39 poena, sedam skokova, pet asistencija i jednom ukradenom loptom, uz nevjerovatnih 70 posto realizacije šuta iz igre.

Na drugoj strani, još jednu fenomenalnu partiju odigrao je LeBron James, postigavši 41 poen, uz 13 skokova.

Ovom pobjedom Warriorsa stavljena je tačka na ovogodišnje izdanje najbolje košarkaške lige na svijetu, te ćemo do novih uzbuđenja morati sačekati nekoliko mjeseci, dok traje veliko slavlje u Oracle Areni i cijelom Oaklandu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije