Posljednji pozdrav posljednjem samuraju: Otišao je Kobe

O. Kavazović
Posljednji pozdrav posljednjem samuraju: Otišao je Kobe
Foto: Twitter / Kobe Bryant

Kobe Bryant je igrač uz koje su odrasle generacije, pogotovo one s početka devedesetih. Ako bi ikad morali da nabrojite tri najbolja igrača u historiji, to bi bili Magic Johnson, Michael Jordan i svakako Kobe.

Kobe Bryant rođen je u Philadelphiji 23. augusta 1978. godine., a svoje prve košarkaške korake napravio je na Starom kontinentu, u Italiji, gdje je njegov otac bio stacioniran kao vojnik SAD-a.

Upravo činjenica da je bio jedini Afro-amerikanac među svojim vršnjacima, i da je većinu vremena proveo izložen stalnim provokacijama, uvijek je bio izoliran, i po tome je oblikovao svoj ubilački instinkt za košarku.

U Ameriku se vratio u srednju školu Lower Merion, s kojom je osvojio nacionalno prvenstvo. Nakon završene srednje škole, umjesto da ide na univerzitet, odlučio se da svoj talenat prenese u NBA. Tako je postao najmlađi igrač ikada draftovan.

Draftovan je kao 13. pik na draftu 1996. od strane Hornetsa, ali je veliki Jerry West napravio potez decenije. U Charlotte je iz Lakersa poslao Vladu Divca, centra koji je bio okosnica tima u Jordanovoj eri lige.

Kobe je u Lakerse došao odmah poslije još jedne zvijezde devedesetih, a to je bio Shaquile O'Neal, potentni centar iz Orlanda, koji je potpisao na četiri godine.

Taj dvojac sa sigurnošću je i najbolji duo centra i beka koji je ikada hodio NBA parketima. Zajedno su osvojili trostruku uzastopnu šampionsku titulu, a Kobe je osvojio dvaputa titulu MVP-a finala u tom periodu.

Njihovu eru završili su Pistonsi, ali je i Bryant sam priznao da tada nije bio na vrhuncu svoje igre. Nakon početka milenijuma, Shaq je odlučio da napusti Los Angeles i ode u Miami, dok je Bryant odlučio da ne ode u Chicago i potpiše za Bullse i tako naslijedi velikog Jordana.

U to vrijeme, uspio je da se približi velikom Wiltu Chamberlainu i u jednoj utakmici utrpao je 81 poen Toronto Raptorsima. 

Na kraju prve decenije 21. stoljeća, Kobejevo nasljeđe je ponovo dovedeno u pitanje. Gubio je od San Antonia, Dallasa, bio izbacivan od prosječnih ekipa, sve dok u Los Angeles nije došao Pau Gasol, s kim je 2009. i 2010. igrao finale sa Bostonom.

Staro rivalstvo iz osamdesetih godina ponovo je bilo pokrenuto, a veliki trio Garnetta, Piercea i Allena stojao je na putu slave Kobeu. I dobio ih je, oba puta. I time se zacementirao u Kuću slavnih u Naismithu.

Karijeru je završio nakon 20 godina, 2016. godine protiv Utah Jazza. Prije te utakmice njegov saigrač Shaquille O'Neal mu je na TV-u kazao: „Želim da postigneš 50 poena“. Valjda je Shaq pretpostavljao da starac Bryant nema snage za toliko poena. A on je postigao 60.

Od košarke se oprostio pismom, gdje ju je opisao kao stvar koja ga je pokretala, i koja ga je motivisala kroz život. Na osnovu tog pisma, snimljen je film. I taj film je dobio Oscara.

Kobe Bean Bryant završio je karijeru sa pet naslova NBA, jednom je ponio titulu MVP-a, dvaputa je bio najbolji igrač finala, 18 puta je bio izabran u All star. 12 puta je bio u defanzivnom timu lige, dok je dva puta bio najbolji strijelac.

U 1346 utakmica koliko je odigrao bilježio je 25 poena, pet skokova i pet asistencija.

2017. godine Lakersi su iz upotrebe povukli oba njegova dresa, što je prvi put u historiji lige.

Sve u svemu, Kobe Bryant će ostati upamćen kao igrač koji je definisao ligu i štafetu velikana prenio od Michaela Jordana. Mnoge generacije, kao i autor ovih redaka, ostale su bez svog košarkaškog uzora. Nemali je broj ljudi koji su gledali njegove utakmice i izlazili na košarkaške terene, grizli svoje dresove i šutirali loptu sa izbačenim koljenima.

Svijet je danas potresla vijest o smrti legende Lakersa koji je poginuo u helikopterskoj nesreći. 

Kobe, hvala ti na svemu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije