Delibašići vraćaju sjaj Kinđetovom turniru, inicijativa krenula od Nene Markovića

F. Z.
Delibašići vraćaju sjaj Kinđetovom turniru, inicijativa krenula od Nene Markovića
Twitter / Delibašić protiv Slavnića, Bosna protiv Joventuta

Porodica Delibašić preuzela je organizaciju turnira Mirza Delibašić koji je do sada organizovao Košarkaški klub Bosna. Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je sin najvećeg košarkaša, a ne bi pogriješili da kažemo i jednog od najboljih insana kojeg je ova zemlja imala, Danko Delibašić. 

"Zovu me ljudi u zadnje vrijeme i vuku se neke paralele između Bosne i porodice, a ne treba to raditi. Bosna trenutno ima puno većih problema od organizacije turnira. Treba se praviti organizacija u klubu. Treba razmišljati kako da Bosna ostane u drugoj ligi, kako da se sanira dug, kako da se klub ne ugasi. Nisam ni razgovarao ni sa kim u Bosni, niti sam imao bilo kakvu potrebu da to uradim", kaže Delibašić.

Inicijativa za organizaciju turnira krenula je od Nenada Markovića.

"Inicijativa je krenula od Nene Markovića. Dobar, čak i veći organizacioni dio turnira na sebe je uzeo Damir Krupalija. Razgovaralo se i s Mirvadom Kurićem, pošto već postoji budžetska stavka za ovaj turnir i tu neće biti nekih dodatnih troškova. Danas ćemo znati još neke pravne detalje oko organizacije turnira. Vjerovatno će to ići preko KS BiH i trebalo bi danas biti i pravno ozvaničeno. Postoji već usmeni dogovor s Mirzom Teletovićem. Da se zna da bh. košarkaška kuća stoji iza turnira", kaže Delibašić.

Prošlogodišnji turnir nije bio u skladu s renomeom i imenom Mirze Delibašića. Čast klubovima koji su uzeli učešće na turniru, ali velikan bh. košarke zaslužio je ipak mnogo više.

"Ime Mirze Delibašića zaslužuje više zaista. Čast svim kolektivima, nemam zaista namjeru da bilo koga uvrijedim, ali to je realnost. Mirza je najtrofejniji košarkaš u Europi. Na svijetu, ako izuzmemo NBA. Mirza je zaboravljen. Izgubljena je jedna vrsta moralnog kompasa u društvu. Djeca se uče da poštuju ratne zločince, a ne sportiste, umjetnike i druge velikan. Loše je pustiti da se sve uruši", ističe Delibašić.

Mirzina druga kuća danas je u velikim problemima. Naša ljubav, naša nada, naš prvak Europe doveden je na ivicu opstanka.

"Iskreno da kažem, ja bih volio da je Bosna ta koja uživa respekt u košarkaškom smislu, da ima dobar roster, da su dvorane pune, međutim Bosna je zagazila dobro u minus. Svi živimo u nadi da će se Bosna podići, ali to će biti jako teško", kaže Delibašić.

Turnir Mirze Delibašića igrat će se 6. i 7. septembra, a učešće će uzeti Gaziantep našeg Nenada Markovića, Cluj Duška Vujoševića, Cedevita Olimpija i podgorička Budućnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije