Poraz Partizana i TAU Ceramice

Radiosarajevo.ba
Poraz Partizana i TAU Ceramice

Barcelona je uspjela pobijedila TAU Ceramicu na svom parketu, nakon dva uzastopna poraza ove sezone (domaće prvenstvo i prva četvrtfinalna utakmica Eurolige), te time izjednačila seriju na 1-1.

Ovaj put Barca nije dozvolila, kao svaki put dosad, da se gosti iz Vitorije odlijepe na samom startu, već su održali egal-utakmicu do poluvremena, a onda su prebacili u veču brzinu. Treću četvrtinu je Barcelona dobila 14:7, posljednju 25:15 i na kraju lako pobijedila 85:62. Sada imaju daleko teži posao, moraju u gostima nadoknaditi jedan poraz.

Ersan Ilyasova je ubacio 16 za domaće, uz 10 skokova, Fran Vazquez je dodao 14 i 10 skokova. Jaka Lakovič je bio najbolji strijelac sa 17 poena, dok je Juan Carlos Navarro utakmicu završio sa 14 poena, šest asistencija i četiri skoka. Kod TAU Ceramice opet je najbolji bio Igor Rakočević sa 18 poena. Mirza Teletović ubacio je osam koševa (2-6 šut za tri poena) uz po dva skoka i asistencije za 30 minuta provedenih u igri. Treće utakmice se igraju u utorak (31. marta), a domaćini će biti TAU Ceramica.

Košarkašima moskovskog CSKA, aktualnim prvacima Europe, nedostaje još jedna pobjeda kako bi se opet plasirali na Final Four Eurolige. U drugom ogledu, također odigranom u Moskvi, pobijedili su s uvjerljivih 77-50 Partizan, kojeg su opet slomili jakom obranom kakvu su prakticirali od početka utakmice. U prvom ogledu je Partizan u prvih deset minuta zabio nevjerojatna 3 poena, a ovaj put su bili tek dvostruko bolji sa šest poena. Tada je već CSKA poveo 21-6, do kraja poluvremena je razlika porasla na 43-22 čime je mogućnost iznenađenja nestala s moskovskog parketa.

Drugo poluvrijeme je bilo lišeno rezultatske neizvjesnosti, ali su shodno svojim međusobnim igrama, ponovno, i jedni i drugi bili relativno neučinkoviti u napadu (posebno gosti iz Beograda). Najbolji igrač utakmice bio je Slovenac Erazem Lorbek koji je za CSKA postigao 21 poen uz sedam skokova. Morris i Šiškauskas su dodali po 11, dok je hrvatski reprezentativac Zoran Planinić završio utakmicu sa 5 poena, jednim skokom, asistencijom i izgubljenom loptom. Pogodio je jednu tricu (od dva šuta), te je pogodio dva od četiri slobodna bacanja. Kod Partizana je zadovoljio tek Stephane Lasme sa 15 poena i pet skokova. Sljedećoj utakmici, u utorak 31. marta u beogradskoj Areni.

Košarkaši talijanske Montepaschi Siene došli su do velike pobjede u Ateni. U drugoj utakmici četvrtfinala Eurolige pobijedili su Panathinaikos 79:84 i tako izjednačili na 1-1. Siena sada može u svojoj Toskani ostvariti dvije pobjede i tako se drugi put uzastopno plasirati na Final Four Eurolige. Na ulasku u posljednju četvrtinu Panathinaikos je imao relativno mirnih 62:55, ali u zadnjih deset minuta su McIntyre i Kaukenas zabili svaki po devet poena i brzom igrom slomili domaće košarkaše.

U zadnjih pola minute Batiste je sa šest uzasotpnih poena podario domaćinu malu nadu, no do potpunog preokreta nisu došli. Terrell McIntyre je sa 24 poena bio najbolji strijelac utakmice, dok je Litavac Kaukenas dodao 22, uz četiri ukradene lopte i tri asistencije. Kod domaćina je najbolji bio Mike Batiste sa 16 poena.

Košarkaši grčkog Olympiacosa i drugi put su u četvtrfinalu Eurolige pobijedili madridski Real, te došli na korak od četvrtfinala. U četvrtak je u Pireju bilo 79-73. Nakon neizvjesnog prvog poluvremena koje je završilo vodstvom domaćina 38-36, a goste je u kontaktu držao odlični Felipe Reyes, u trećoj četvrtini je domaća ekipa pojačala obranu, te je pobjegla na 59-49. No, time nisu odagnali opasnost sa španjolske strane, već je u posljednjoj četvrtini proigrao odlični Louis Bullock koji je dalekometnim šutevima i prodorima vratio Real u igru, a njegovom tricom, tri minute prije kraja, Real je došao na milimetar od Olympiacosa (70-69).

Hrvatski košarkaš Nikola Vujčić ponovno je bio jako bitna karika u domaćem lancu, baš kao i u prvom ogledu ova dva tima. Za 26 minuta na parketu je postigao 14 poena, uz po tri skoka i asistencije. Pogodio je tri šuta od pet za dva poena, promašio je jednu tricu, a sa linije slobodnih bacanja je gađao 8-12. Podsjetimo da je Vujčić bio najbolji igrač prve utakmice kada je upisao statistiku od: 19 poena, pet skokova i četiri asistencije.

Najbolji je strijelac, pak, kod Olympiacosa bio Lynn Greer sa 19 poena, a gađao je 3-4 i za dva i za tri poena. Gostima nisu pomogli sjajni Felipe Reyes (23 poena i devet skokova) i Louis Bullock (22 poena). Marko Tomas je odigrao tek šest minuta, te je ubacio jedan koš i imao jedan skok. Treba reći da je u završnici sudačka trojka imala neke sumnjive odluke koje su oštetile Real, ali ipak nisu utjecale na konačan rezultat i pobjedu Grka.

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije