Počinje NBA playoffs

Radiosarajevo.ba
Počinje NBA playoffs


Subota donosi ono što mnogi fanovi NBA lige već sedmicama priželjkuju, početak playoffa. Osam timova u dvije konferencije kreću u lov za najprestižnijom nagradom najjače košarkaške lige na svijetu, prstenom prvaka.

ISTOK

Cavaliers - Pistons (Sub. 18.04)

Cavsi su odigrali najbolju regularnu sezonu u povijesti kluba, te kao nagradu za to dostignuće ostvarili su najbolji omjer lige, tako da će kroz cijelo doigravanje imati prednost domaćeg terena. Tog istog terena na kojemu ove sezone imaju fenomenalnih 39-2. Jedina dva poraza dogodila su se od strane LA Lakersa, te posljednjeg dana regularne sezone kada su u znatno oslabljenom sastavu poraženi od Philadelphije nakon produžetka. Pistonsi, pak, već se pripremaju za predstojeće ljeto kada kreću u obnovu rostera koji je razočarao netom završene regularne sezone. Loše igre dovele su ih tek jedva preko praga playoffa, pa će kao osmi nositelj imati vrlo male izglede protiv sastava Clevelanda koji lovi nastupu u velikom finalu. LeBron James, Mo Williams, Zydrunas Ilgauskas, te sjajna kemija u momčadi biti će previše za ostarjele Pistonse. Allen Iverson neće igrati, no to može biti samo plus za Pistonse.

Celtics - Bulls (Sub. 18.04)

Celticsi će igrati bez Kevina Garnetta, što je ogroman hendikep preko kojeg će teško prijeći. O naslovu teško da mogu uopće sanjati, a sve što mogu jest igrati utakmicu po utakmicu i nadati se najboljem. Paul Pierce i Ray Allen će morati drastično podići razinu igara ne bi li svladali vrlo talentiranu momčad Chicaga. Iako su Bullsi imali priliku da pobjedom posljednjeg dana regularne sezone izaberu Orlando umjesto Bostona, to im nije uspjelo, pa će sada morati na megdan prvacima. Međutim, to nužno ne znači kako nemaju izgleda. Centri Bostona bez Garnetta, neće moći parirati visokim igrača Chicaga koji tu imaju iskusnog Brada Millera, te nadolazeće Tyrusa Thomasa i Joakima Noaha koji ove sezone igraju odličnu košarku. Ključnu ulogu u ovoj seriji igrat će dva playmakera. Rajon Rondo i Derrick Rose. Njihov utjecaj mogao bi biti prevaga za pobjednika ovog dvoboja.

Magic - 76ers (Ned. 19.04)

Obje momčadi u doigravanje ulaze nakon niza loših rezultata posljednja dva tjedna. Orlando je u srijedu svladao Charlotte nakon četiri uzastopna poraza od momčadi koje ne igraju playoff, dok su Sixersi istog dana u gostima svladali Cavse što im je bila jedina pobjeda u sedam susreta koje su igrali u 15 dana otkada su osigurali doigravanje. Iako Sixerse nitko ne smije podcijeniti, jasno je kako im izgledi u ovoj seriji nisu preveliki. Ekipa Magica na čelu sa sjajnim Dwightom Howardom već dugo razmišlja o playoffu i onome za što su sposobni tu napraviti, a ako igraju sa potencijalom koji posjeduju, tada je vrlo lako moguće da ih vidimo u finalu Istoka protiv Cavsa, ako ovi ostvare ono što je za očekivati. Orlandu će nedostajati već dugo povrijeđeni Jameer Nelson, no tu je vrlo iskusni Rafer Alston koji će odraditi ono što može kako se izostanak Nelsona ne bi previše osjetio. Solidni Andre Miller i uvijek dobri Andre Igoudala neće biti dovoljni da bi Philadelphia ostvarila iznenađenje.

Hawks - Heat (Ned. 19.04)

Ovo će vjerojatno biti najinteresantnija četvrtfinalna serija na Istoku. Dvije momčad koje ne odskaču previše što se ukupne kvalitete momčadi tiče, no Miami ima nešto što nemaju Hawksi. Dwyane Wade. Jedan od najboljih igrača lige igra ove sezone strahovito i nije čudno što ga mnogi vide kao jednog od kandidata za MVP-a sezone. Problem bi mogao nastati u neiskustvu većine igrača u sastavu Heata. Michael Beasley i Mario Chalmers imaju velikog utjecaja u tom sastavu, no ovo je njima prvo doigravanje i velika očekivanja mogla biti previše za dvojicu mladih igrača. Jasno je kako će Hawksi svoju pozornost usmjeriti na blokadu Wadea, stoga će biti od goleme važnosti da prva zvijezda Heata dobije adekvatnu pomoć od dvojice veterana, Jermainea O'Neala i Udonisa Haslema. Iako su Hawksi vrlo jaka domaćinska momčad, malo ekipa može zaustaviti Wadea.

ZAPAD

Lakers - Jazz (Ned. 19.04)

Zapad dugo nije bio ovako ujednačen. Od drugog do osmog mjesta naguralo se sedam momčadi koje dijele nijanse, a razlika između drugih Nuggetsa i osmih Jazzera je samo šest pobjeda. U takvoj grupi ističu se Lakersi, koji su ponovili prošlogodišnje prvo mjesto na Zapadu, samo su ovoga puta prešli i granicu od 60 pobjeda (omjer 65-17). Prošlogodišnji finalisti, iskusniji su, djeluju moćno i uigrano i imaju jednog od najboljih igrača na svijetu Kobea Bryanta, koji silno želi dokazati da može uzeti naslov bez Shaquilla O'Neala u momčadi.

U prvom krugu ih čekaju Jazzeri, koji iako kreću s osmog mjesta nisu nimalo bezopasni. Momčad iz Salt Lake Cityja je dobro pokrivena na svim pozicijama, a valja spomenuti i kako su više od pola sezone igrali bez svog ponajboljeg igrača Carlosa Boozera, no ni to ih nije spriječilo da ostvare odličan omjer (48-34). O susretu s Lakersima u prvom krugu trener Jerry Sloan nije previše optimističan. "Svi smo zdravi i pokušat ćemo im što bolje parirati, no za njih smo mi samo mala smetnja na putu do cilja. Toliko su dobri da se bojim da to ne postane istina", rekao je Sloan.

Nuggets - Hornets (Ned. 19.04)

Nuggetse je ove sezone preporodio dolazak Chaunceya Billupsa, ili kako bi jedan ugledni ESPN-ov kolumnist rekao, nije ih toliko preporodio dolazak Billupsa, koliko je to učinio odlazak Allena Iversona. Bilo kako bilo, Nuggetsi su imali sjajnu sezonu, imaju odlično balansiranu momčad, programiranu super-zvijezdu u liku Carmela Anthonyja, te nevjerojatan impuls s klupe u J.R. Smithu.

Sve to može zvučati vrlo zastrašujuće za Hornetse, koji su ove sezone imali probleme s ozljedama, pa neuspjelim zamjena, no kada u momčadi imaju briljantnog Chrisa Paula, nitko ih ne bi smio podcijeniti.

Sigurno da to neće učiniti ni Nuggetsi, koji su pod palicom George Karla ostvarili vrlo slabe nastupe u doigravanjima u posljednje četiri sezone (omjer 3-16). "Baš zbog toga je veliki pritisak na nama jer želimo okrenuti sreću na našu stranu. Dat ćemo sve od sebe da prekinemo loše igre u doigravanju", rekao je Karl.

Spurs - Maverics (Sub. 18.04)

Kroz sezonu je u nekoliko navrata momčad Gregga Popovicha izgledala istrošeno i umorno, no i takvi Spursi su bili dovoljno dobri da osvoje naslov prvaka divizije i treće mjesto na Zapadu.

U prvom krugu im dolaze Mavsi, kojima igranje u doigravanju već vjerojatno predstavlja noćnu moru. Prvo su 2006. izgubili finale protiv Miamija nakon što su imali vodstvo od 2-0, da bi godinu poslije ispali u prvom krugu od osmoplasiranih Warriorsa.

Mogu li Mavsi preokrenuti svoju sreću protiv San Antonija? Teško. Tony Parker i Tim Duncan su toliko dobri da neće dopustiti ni da izostanak Manua Ginobilija bude razlog lošeg rezultata za Spurse. Uz to, neparna je godina, a svi poznavatelji NBA košarka jako dobro znaju što to znači. Šalu na stranu...

Blazers - Rockets (Sub. 18.04)

Vjerojatno najneizvjesniji dvoboj prvog kruga doigravanja odigrati će Blazersi i Rocketsi. Mlada momčad Portlanda predvođena sve boljim Brandonom Royem, na trenutke je izgledala sjajno ove sezone. Mogu li to ponoviti u doigravanju, pitanje je koje će dati odgovore koliko u ovom trenutku vrijede mladci poput Travisa Outlawa ili LaMarcusa Aldridgea.

Rocketsi s druge strane imaju iskusnu, gotovo prekaljenu momčad. Tek ih je posljednji poraz od Dallasa bacio na peto mjesto, čime su izgubili prednost domaćeg terena, što će im svakako otežati situaciju. "Najbitnije je da smo u doigravanju", rekao je Ron Artest, poslije zadnjeg poraza, aludirajući na nebitnost domaćeg terena kada je riječ o playoffu.

Rocketsi imaju znanje i iskustvo da ukrote mlade Blazerse. Yao Ming u suradnji s Artestom i Luisom Scolom pruža dovoljno napadačkog talenta, no ionako je obrana, koju je predvodio Shane Battier bila obilježje igre Rocketsa. Mogu li u Houstonu prevladati gubitak domaćeg terena i nalet mladih snaga. U ovom trenutku teško je reći.

kosakra.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije