Počelo Evropsko košarkaško prvenstvo

Radiosarajevo.ba
Počelo Evropsko košarkaško prvenstvo

Tek su prve dvije minute utakmice protekle u kakvoj-takvoj neizvjesnosti. Ioannis Bourousis i Vasilis Spanoulis zabili su za Grke, pa je tricu za Makedonce stavio Todor Gečevski, samo da bi onda gledao kako Grci rade 14:0.

U toj ih je seriji predvodio sjajni Spanoulis kojeg bi i Vrbica Stefanov iz najboljih dana teško čuvao, a kamoli ovaj gotovo 36-godišnjak. Spanoulisovih 11 poena u prvih pet minuta bilo je dovoljno za 18:3 i rješavanje pitanja pobjednika već tada.

S istom su razlikom zahvaljujući Bourousisu završili četvrtinu (13:28), a tempo nije previše padao ni izlascima Zisisa i Spanoulisa i ulascima Kalampokisa i Calathesa, te izlascima početne visoke postave Bourousis-Fotsis i ulascima popularne grdosije Sofokla i atlete Printezisa.

Upravo je poenima Schortsanitisa bilo +25 (46:21), ali njegovu sporost s dva koš-faula kaznio je Jeremiah Massey za smanjenje na 48:28 i buđenje makedonskih navijača. Nije dugo trajalo, dok su oni razvijali gigantsku zastavu preko cijele tribine, Kostas Koufos zabija za 52:28 nakon prvog dijela.

Ako je i bilo nekakve nade u preokret, ubio ju je Jonas Kazlauskas postavljanjem zonskog pressinga po cijelom terenu. S pet vezanih poena (trica i kontra) Stratosa Perperogloua bilo je okruglih 63:33 šest minuta prije kraja treće, a koševima Schortsanitisa i najvećih 69:35 dvije minute kasnije. Sve je skupa izgledalo kao vrlo opuštena trening utakmica do samog kraja, pa razlika nije ni rasla ni padala.

"Grci su jednostavno daleko kvalitetniji. Zabili su nam previše koševa iz reketa i dobili skok (40:23, op.a.), što je najbolji dokaz da nismo imali nikakvu reakciju u odbrani", rekao je Jovica Arsić, trener Makedonije. "Promašili smo što inače pogađamo, ali i dalje smo puni samopouzdanja i neće ovaj poraz utjecati na utakmicu s Izraelom", dodao je njegov jedini dvoznamenkasti pulen, Jeremiah Massey (12p).

Najefikasniji je bio Spanoulis sa 17 poena za 23 minute, a dvoznamenkasti su bili i Bourousis i Schortsanitis (po 11) te Perperoglu s deset poena.

Rusi pobjedom krenuli u odbranu naslova

Branitelj naslova europskog prvaka, Rusija krenula je u odbranu trofeja osvojenog prije dvije godine u Španjolskoj, pobjedom nad Letonijom 81:68.

Ruse su mnogi već i prije samog prvenstva otpisali s obzirom da im ne igraju Kiriljenko, Holden, Hrjapa i Kaun, a svoju su priliku protiv ovakve, okrnjene Rusije željeli iskoristiti i Letonci.

Međutim, kako su se stvari počele razvijati od samog početka, situacija nije bila dobra. Nedavni problemi većine igrača s izbornikom Kestutisom Kemzurom pretočili su se i na teren. Naime, tokom cijelog prvog poluvremena, Letonci nisu imali nimalo taktičke zrelosti, forsirali su brdo nerezonskih šuteva koji u većini slučajeva nisu bili niti blizu obruča. Kao rezultat takve igre, Rusi su došli do najvećeg vodstva u uvodnih 20 minuta (23:13).

Niti Rusi nisu imali previše raspoloženih igrača koji bi održavali tu stečenu prednost. Sergej Monja u medijima se isticao kao netko tko će preuzeti odgovornost u odsutnosti ranije spomenute četvorke, ali od Monje nije se ništa vidjelo. Svoje prve i jedine poene postigao je pred sam kraj utakmice kad je sve bilo riješeno.

Međutim, Rusi su imali odličnog Bykova koji je u prvom poluvremenu pogodio tri trice, a ukupno gađao četiri od pet za 22 poena. Playmaker ruske vrste držao je svoju ekipu u igri kad stvari nisu kretale u pravom smjeru. Kasnije se priključio američki Rus, Kelly McCarty koji je posebno važan bio u završnici utakmice.

Letonci su konstantno bili u zaostatku, ne predvođeni Kambalom vraćali su se, međutim uvijek su ostali za centimetar prekratki. Rusi su vodili 63:52 sedam i pol minuta prije kraja, ali igrači letonskog tima rade seriju 11-2 i dolaze na najmanji zaostatak (65:63) od početka utakmice.

No, kao što i nekoliko puta, ponovno nisu znali kako napraviti odlučujući korak i preuzeti prednost, već Rusi vlastitim nizom 11-1 ovoga puta bježe na nedostižnu prednost.

Ostaje dojam kako je Letonija uz bolji izbor šuteva i jači koncepcijski segment mogla ovdje pobijediti.

McCarty je postigao 24 poena za Ruse, pored Bykova, dobar je bio i Mozgov s deset. S druge strane, najefikasniji bio je Kambala s 22 koša od toga čak 14 s linije slobodnih bacanja. Janičenoks je dodao 14 poena, dok je razočarao Andris Biedrinš s tek šest poena i šest skokova, a od početka je imao problema s osobnim pogreškama zbog čega je na koncu i morao napustiti igru prije isteka vremena.

košarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije