Počele kvalifikacije za EP u košarci

Radiosarajevo.ba
Počele kvalifikacije za EP u košarci


Jučer su počele kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za košarkaše. U kvalifikacijama se nalazi 15 selekcija, a pet najboljih će izboriti plasman na kontinentalni šampionat. Reprezentacije su podijeljene u tri grupe, a na EP će se plasirati pobjednici grupa i dvije najbolje drugoplasirane ekipe. Posljednji učesnik prvenstva u Litvaniji plasman će ostvariti na turniru pred početak EP-a. Titulu prvaka Evrope brani selekcija Španije.

Reprezentacija BiH bila je slobodna, a prvi meč igra 5. augusta protiv Ukrajine u Sarajevu.
U B-grupi, u kojoj nastupa reprezentacija BiH, gostujuće pobjede ostvarile su selekcije Makedonije i Velike Britanije. Makedonija je slavila u gostima u Ukrajini 71:58, uz 26 poena Pere Antića i 16 poena Gečevskog. Velika Britanija pobijedila je Mađarsku 91:82, a dominirale su NBA zvijezda Luol Deng sa 32 poena i devet skokova i Mensah-Bonsu sa "double-double" učinkom od 14 poena i 18 skokova.

U A-grupi iznenađenje je priredio Izrael koji je slavio u Italiji 79:71, iako su za "azure" igrali NBA asovi Andera Bargnani i Marco Belinelli. Njih dvojica ubacili su po 20 poena, ali je treći najefikasniji igrač Italije bio Vitali sa samo šest poena. Selekcija Crne Gore bila je dominantna u Podgorici protiv Latvije sa 96:66. Nikola Peković predvodio je Crnogorce sa 26 poena i pet skokova, a Goran Jeretin je ubacio 13 poena uz sedam asistencija. Tim koji predvodi bivši trener Partizana Duško Vujošević imat će priliku da prvi put kao samostalna država izbori plasman na neko veliko takmičenje. U prvom meču u C-grupi Gruzija je ubjedljivo savladala selekciju Poljske sa 84:65, dok je Bugarska slavila u Portugalu 67:59.

Rezultati prvog kola:

A-grupa:
Crna Gora – Latvija 96:66
Italija – Izrael 71:79
Slobodna je bila Finska

B-grupa:
Ukrajina – Makedonija 58:71
Mađarska – Velika Britanija 82:91
Slobodna je bila Bosna i Hercegovina

C-grupa:
Gruzija – Poljska 84:65
Portugal – Bugarska 59:67
Slobodna je Belgija.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije