Partizan juriša na titulu

Radiosarajevo.ba
Partizan juriša na titulu

Beogradska arena će od 16. do 18 marta biti domaćin fajnal fora, završnice regionalne NLB lige u košarci.. Ono što je poznato je da će Srbija sigurno imati barem jednog predstavnika u finalu.

Ponovo su dominantni bili klubovi iz Srbije, prije svega beogradski Partizan, a onda vršački Hemofarm, beogradska Crvena zvezda. Među najboljima je, kao i uvijek, najjači hrvatski košarkaški klub zagrebačka Cibona, koja je s prva tri nabrojana srpska kluba i ostvarila plasman na fajnal for u Beogradu.

"Atmosfera se podgrijala samom činjenicom da će igrati tri srpska kluba i da je Partizan postigao tako dobre rezultate. Košarka se u Srbiju vratila na velika vrata, vjerujem da će Arena biti puna", naglasio je predsjednik Crvene zvezde.

Partizan - Crvena zvezda (20,45)

Najveći favorit je, ipak, beogradski Partizan. Izabranici Duška Vujoševića ove godine su ostvarili sjajan rezultat doguravši među osam najboljih ekipa Evrope, tako da se s pravom može reći da su za klasu ispred svih.

"Svaki derbi je sam po sebi težak. Puno znači navijačima i nama. Izuzetno cenim Crvenu zvezdu. Naravno, nije to tim iz snova, ali kvalitet nije sporan. Rade na visokom nivou, igraju agresivno. Na sve to imali su i pripreme za turnir. Očekujem u otvorenu i neizvijesnu utakmicu. Zvezda se kasno okupila, ali je to kompenzovala solidnom materijalnom podlogom. Stvarno je puno toga urađeno. Vjerujem da ćemo pobijediti, ali moramo da budemo svjesni da nas čeka pakleno težak posao", kazao je trener Crno-belih Vujošević koji bi trebao na raspolaganju imati sve igrače sa izuzetkom povrijeđenog Rakočevića.

"Sve što je urađeno u toku cijele sezone, stavlja se na kocku u dvije utakmice. Dosta smo potrošeni zbog broja utakmica, kvaliteta protivnika i uložene energije. Ali, sve četiri ekipe su samim plasmanom na završni turnir napravile veliki uspjeh. S obzirom na značaj NLB lige, sve ekipe su pojačale budžet i kvalitet. Mi smo za nijansu favoriti. Ipak, u pitanju je jedna utakmica, što znači da se ta razlika briše. Nije dobro da se liga završava turnirom, to bi moralo da se promijeni", kaže Vujošević.

Zvezda, za koju nastupa naš Elmedin Kikanović pretrpila je mnogo promjena u proteklom periodu, a dolaskom trofejnog stručnjaka Svetislava Pešića donesena je određena stabilnost koja daje rezultate i upravo će on biti najveći adut "crveno-bijelih" na završnom turniru.

"Dva meča su do trofeja, što ostavlja veću mogućnost iznenađenja. Na papiru, Partizan je favorit protiv nas, kao i Cibona u meču s Hemofarmom. Odnos u šansama nas i Crno-belih je 60:40, dok je u drugom polufinalu 55:45 u korist Zagrepčana. Za uspjeh završnog turnira nije moglo ništa ljepše da se dogodi od vječitog derbija u polufinalu", kaže Pešić.

Cibona - Hemofarm (18,15)

Prvi, a možda i jedini tim koji može Beograđane zaustaviti, je zagrebačka Cibona. "Vukovi" su, kao i Partizan, ove godine bili učesnici druge faze Evrolige, koju su ranije obezbijedili nego njihov ljuti rival, ali za razliku od Partizana nisu se plasirali u četvrtfinale. Da bi došli do Partizana prvo moraju da preskoče prepreku u vidu Hemofarma.

Cibosi su četiri puta igrali u polufinalu NLB lige, a samo jednom su prošli u finale.

"Nisam bio tu pet godina, tako da nisam siguran je li to najjači fajnal for dosad ili nije, no siguran sam da su tu četiri vrlo podjednake momčadi. Tek bih možda Partizanu dao određenu prednost s obzirom na domaćinstvo, ali i igre koje je pokazivao tijekom cijele dosadašnje sezone. Što se tiče Hemofarma, mislim da ih možemo proći", kazao je Nikša Prkačin, centar Cibone.

"Igrači Velimira Perasović igrali su puno jačih utakmica od nas, a i navikli su se nositi s teretom favorita. Cibonina momčad je i sastavljena da bi prije svega osvojila regionalnu ligu", rekao je Karadžić strateg Hemofarma.

nezavisne.ba/sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije