Paklena grupa Zmajeva: Magični Dončić, najbolji defanzivac Gobert, All Star igrač Sabonis

0
A. L.
Paklena grupa Zmajeva: Magični Dončić, najbolji defanzivac Gobert, All Star igrač Sabonis
Foto: EPA-EFE / Sabonis, Dončić i Gobert

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u četvrtak je na najbolji mogući način započela učešće na Eurobasketu jer je pobijedila Mađarsku 95:85.

Ostali rivali u grupi B nisu mogli biti teži.

Iz prvog šešira Zmajevi su dobili Francuze - aktuelne vicešampione s Olimpijskih igara. Iz drugog moćnu Litvaniju, a iz trećeg ubjedljivo najtežeg protivnika od mogućih - Sloveniju. Ni u četvrtom šeširu nas sreća nije pogledala jer smo izvukli domaćina Njemačku, dok nam je iz petog šešira žrijeb donio Mađarsku, s kojom smo već odigrali meč.

Užas u SAD-u: Čovjek ubio suprugu i troje djece, preživio samo najmlađi sin

Užas u SAD-u: Čovjek ubio suprugu i troje djece, preživio samo najmlađi sin

Od šest reprezentacija iz svake grupe po četiri idu u drugi krug. Prema nekim procjenama, Zmajevima će trebati najvjerovatnije dvije pobjede u pet mečeva za prolaz dalje, ali postavlja se pitanje protiv koga ostvariti onu drugu.

Pogledajte kako se košarkaški Zmajevi u autobusu zabavljaju uz veliki hit Dubioze Kolektiv

Pogledajte kako se košarkaški Zmajevi u autobusu zabavljaju uz veliki hit Dubioze Kolektiv

U nastavku ćemo vam predstaviti naše rivale kako bismo vam barem malo približili šta čeka Jusufa Nurkića i kompaniju do kraja turnira.

Francuska

Svako ko prati košarku nema potrebe ni čitati predstavljanje jedne takve reprezentacije kakva je Francuska. Oni koji prate samo površno ovu igru, a bili su u Skenderiji u subotu navečer, mogli su se uvjeriti o kakvoj selekciji se radi. Iako su ih Zmajevi bacili na koljena, Francuzi su u nekim periodima meča pokazivali strašan potencijal koji posjeduju.

U svojim redovima imaju superzvijezdu NBA lige Rudyja Goberta koji važi za ponajboljeg svjetskog defanzivca u posljednjih pet godina. Osim njega, gotovo nezadrživ je playmaker New York Knicksa Evan Fournier koji u NBA ligi postiže 18 poena po meču. Ne treba mnogo riječi trošiti ni na evropsku zvijezdu Thomasa Heurtela, bivšeg košarkaša Barcelone i Efesa. Dovoljno je reći da je tokom karijere bio najbolji asistent Eurolige, osvojio dva španska prvenstva, dva puta biran u drugu petorku španske lige... Opasan je i saigrač Džanana Muse iz Real Madrida Vincent Poirier, kao i Guerschon Yabusele koji također igra za Kraljevski klub.

Srećom po nas na Eurobasketu neće igrati jedan od najboljih evropskih košarkaša u posljednjih 10 godina Nando de Colo. 35-godišnjak koji je tokom karijere osvojio dvije Eurolige, bio MVP ovog takmičenja, tri puta biran u idealnu petorku itd., odlučio je odmoriti ovog ljeta kako bi "bio spreman za Olimpijske igre u Parizu".

Na Eurubasketu nećemo gledati ni još jednu superzvijezdu Nicolasa Batuma koja je sa Francuzima osvojila čak šest medalja na velikim takmičenjima.

Zmajevi odigrali odličan meč
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Zmajevi odigrali odličan meč

Litvanija

Još jedna reprezentacija koju nije potrebno posebno predstavljati. Litvanci imaju čak tri zlata s Eurobasketa, doduše samo jedno u ovom stoljeću. Osim toga, imaju bronzu s Mundobasketa iz Turske 2010. godine, kao i tri bronze s Olimpijskih igara, od kojih je 'najnovija' ona iz Sydneyja 2000. godine.

Legendarni Bogdan Tanjević o igri Zmajeva protiv Francuske: Izvanredan ritam. Bravo, momci!

Legendarni Bogdan Tanjević o igri Zmajeva protiv Francuske: Izvanredan ritam. Bravo, momci!

Litvanci možda nisu moćni kao prije 20 godina, ali i dalje su jedan od kandidata za medalju na svim takmičenjima. Kako i ne bi bili kada u svojim redovima imaju All Star igrača Domantasa Sabonisa koji u Sacramento Kingsima postiže 19 poena po meču. Druga velika zvijezda tima je Jonas Valanciunas koji igra za New Orleans Pelicanse i u NBA ligi prosječno bilježi 18 poena i hvata 12 skokova po utakmici. Opasni su i 'evropljani' Marius Grigonis, Rokas Giedraitis, kao i iskusni Mindaugas Kuzminskas koji je trenutno bez kluba.

Zmajevima su friška sjećanja na Litvance jer smo od njih ranije tokom godine izgubili dva puta u kvalifikacijama za Mundobasket. Prethodno smo ih pobjedili na Eurobasketu 2013. godine u nezaboravnom meču i čudesnoj partiji Mirze Teletovića.

Slovenija

Šta reći o Sloveniji a da se sve ne svodi isključivo na jedno ime - Luka Dončić.

Hajde, prvo ćemo pažnju posvetiti drugoj velikoj zvijezdi - Goranu Dragiću. Playmaker Chicago Bullsa bio je MVP Eurobasketa iz 2017. godine s kojeg Slovenija brani zlato. Dragić danas ima 36 godina i pitanje je u kakvoj je formi s obzirom da je imao dosta povreda u posljednjih par sezona. Povrijedio se nedavno i u pripremnom meču protiv Srbije i odigrao je svega nekoliko minuta. Da je zdravi u formi bio bi velika uzdanica Slovenije, ali ovako je teško reći šta se od njega može očekivati dok prvenstvo ne počne.

Zmajevi srušili Francusku: Velika pobjeda Bosne i Hercegovine!

Zmajevi srušili Francusku: Velika pobjeda Bosne i Hercegovine!

Vrlo opasan i nezgodan je Klemen Prepelič iz Valencije, a opasnost može biti i Mike Tobey iz Barcelone.

Bilo kako bilo, prva zvijezda vrlo moguće i u historiji slovenskog sporta je ipak Luka Dončić. Dečko ima svega 23 godine, a broj individualnih i timskih uspjeha je gotovo neograničen. Sa 23 godine igrao je već na tri NBA All Star meča, bio je gotovo nevjerovatna tri puta član najbolje petorke NBA lige, bio je Rookie godine, prvak Eurolige, MVP Eurolige sa svega 19 godina, MVP finala Eurolige, član tima decenije Eurolige, MVP ACB lige, a osvojio je i Eurobasket sa Slovenijom sa svega 18 godina. Prosječno je na tom turniru ubacivao 15 poena po meču. U NBA ligi prosječno ubacuje gotovo nestvarnih 30 poena po meču.

Mnogi smatraju da je Dončić danas najbolji košarkaš svijeta ili barem u top 3 ili 5.

Njemačka

Nijemci su domaćini, a pored toga imaju još neke uzdanice poput NBA zvijezde Dennisa Schrodera. Osim njega, u ovoj reprezentaciji većinom igraju košarkaši Albe Berlin i Bayern Minhena. Treba posebno istaknuti još jednog NBA igrača Franza Wagnera koji je u rookie sezoni bilježio skoro 16 poena po meču za svoj Orlando Magic i izabran je u najbolju Rookie petorku.

Ruku na srce, Nijemci od odlaska Dirka Nowitzkog nisu previše opasna selekcija, barem kada govorimo o bori za najveće domete, ali na ovogodišnjem Eurobasketu igrat će u izuzetno snažnom sastavu i sigurno je da bi bili razočarani ranim ispadanjem. Protiv njih naša selekcija igra već u 2. kolu i mnogi smatraju da bi tu trebala biti šansa Zmajeva za eventualnu drugu pobjedu u skupini.

Mađarska

Mađari su igrali dobru košarku, ali vjerovatno ni jedan čitalac ovog teksta ne pamti to vrijeme s obzirom da su medalje na evropskim prvenstvima osvajali prije 65 i više godina.

Mađari su jedina selekcija iz naše grupe koja nema NBA igrača. Najveća zvijezda im je košarkaš Barcelone Adam Hanga koji ih je prije nekoliko dana vodio do velike pobjede u gostima kod Češke Republike.

Mađari su nam, kao što smo već rekli, bili prvi rivali i protiv njih smo upisali sigurnu pobjedu.

Sve utakmice grupe B igrat će se u Kolnu u modernoj dvorani koja prima oko 20.000 gledalaca. 


Raspored utakmica reprezentacije BiH

1.9. u 14:30
Bosna i Hercegovina - Mađarska (95:85)

3.9. u 14:30
Njemačka - Bosna i Hercegovina

4.9. u 17:45
Slovenija - Bosna i Hercegovina

6.9. u 14:30
Bosna i Hercegovina - Francuska

7.9. u 14:30
Litvanija - Bosna i Hercegovina

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije