Ovdje sam, ne idem nigdje: Ovo su najbolji citati Kobea Bryanta

Radiosarajevo.ba
Ovdje sam, ne idem nigdje: Ovo su najbolji citati Kobea Bryanta
Foto: EPA-EFE / Kobe Bryant

Jedan od najboljih košarkaša u historiji Kobe Bryant poginuo je u nedelju u 42. godini padu helikoptera u Kaliforniji.

Odavno je ušao u legendu najjače lige svijeta, a iznenadna tragična smrt čovjeka koji je cijelu karijeru proveo u Los Angeles Lakersima pogodila je svijet.

I znani i neznani se opraštaju od Mambe, a iza njega su ostale nezaboravne partije, osvojene titule sa timom iz Los Angelesa, ali i njegovi citati.

Ovo su neki od najpoznatijih... 

* Najvažnija stvar je potruditi se da inspirišete ljude kako bi bili najbolji u onome čime se bave.

* Skoncentrišem se na jednu i jedinu stvar- a ta stvar je da osvojim što više prvenstava što mogu.

* Ja sam ovdje, ja ne idem nigjde. Bez obzira na težinu povrede – osim ako je potpuno onesposobljavajuća – biću isti igrač koji sam i oduvijek bio. Pronaćit ću način da to uradim. Načiniz ću neke prepravke, neke promjene, ali ja i dalje dolazim.

* Sumnjam u sebe. Imam nesigurnosti. Imam strah od neuspjeha. Dešavaju se noći kada dođem u arenu i pomislim: “Leđa me bole, kolena me bole, stopala me bole i ne mogu da nastavim, samo bih htio da odmorim malo.” Svi mi sumnjamo u sebe, to je neosporivo, međutim to ne znači da se treba predati tim sumnjama. Treba ih prihvatiti.

* Igram protiv sjajnih igrača, igram protiv najboljih igrača na svijetu. Takmičenje – to je ono što sam čitav život iščekivao.

* Igrao sam sa infuzijom prije, tokom i nakon utakmice. Igrao sam sa slomljenom šakom, uganutim člankom, iščašenim ramenom, okrnjenim zubom, rascijepanom usnom i sa koljenom veličine bejzbol lopte. Odbijam da propustim 15 utakmica samo zbog povrede palca za koju svi znaju da nije toliko ni ozbiljna.

* Ne mogu da se povežem sa lijenjim ljudima. Ne pričamo isti jezik. Ne razumijem ih, niti želim da ih razumijem.

* Ne želim da budem sljedeći Michael Jordan, ja želim da budem isključivo Kobe Bryant.

* Obožavam da igram jedan-na-jedan sa nekim. To je ono što ja radim. Nikada nisam izgubio. To je potpuno drugačija igra, sama činjenica da je ta osoba ispred mene i da mogu da radim šta hoću u potpunosti mijenja stvari.

* Ako se plašiš neuspjeha, najverovatnije ćeš ga i doživeti.

* Poslednji put sam se uplašio kada sam imao šest godina. Bio sam na treningu karatea, imao sam narandžasti pojas, a trener mi je naredio da se borim sa starijim dečakom koji ima crni. Us*** sam se. Prepao sam se da će me prebiti, što se i dogodilo, ali ne onoliko koliko sam očekivao. Tada sam shvatio da nema razloga da se plašim bilo čega, da je to samo stanje uma.

* O mogućem penzionisanju zbog povrede: Čak i bez jedne ruke si sposoban da igraš.

* Neke igrače sam rasplakao. Ako ćeš da plačeš zbog mog sarkazma, onda ne želim da igram sa tobom u playoffu.

* 29. aprila 1996: Zdravo, ja sam Kobe Bryant. Odlučio sam da svoj talenat odvedem na... Hm, preskočit ću koledž i odnijeti svoj talenat u NBA.

* 1. jula 2014: Na ovaj dan pre 18 godina Hornetsi su mi čim su me draftovali rekli da nemaju koristi od mene pa će me trejdovati u Lakerse. Hvala im.

* Da su postojali telefoni sa kamerama u ranije vreme, najveće zvezde bi morale mnogo toga da objasne.

* Jednako uživam da postignem 21, 22 poena ili se povučem i imam 10, 11 asistencija. Važno je samo šta ti je potrebno da poboljšaš sve oko sebe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije