Orlando prvak Istoka

Radiosarajevo.ba
Orlando prvak Istoka

LeBron James, bez obzira na maestralnu finalnu seriju Istoka koju je odigrao za pamćenje, ipak se nije mogao sam boriti protiv tima Orlanda koja je uz sve probleme koji su ih pratili na početku doigravanja, izborili svoje drugo finale u istoriji lige. Zadnje, naravno, bilo je 1995. godine, sezonu prije nego je Shaquille O'Neal pobjegao u LA Lakerse.

LeBron se nadao da će njegovi saigrači napokon proigrati, pružiti mu pomoć koja je bila neophodna kako bi Cavsi imali ikakvih šansi da dođu do sedme utakmice, međutim, košarkaši Orlanda postavili su zid preko kojega nisu puštali nikoga, niti briljantnog Jamesa. Rezultat 103:90 opisat će kako je ova serija odlučena. Cleveland je sezonu završio s glatkih 0-5, bez ijedne pobjede u Orlandu, a usprkos garanciji Mo Williamsa kako su Cavsi najbolja NBA ekipa koja će proći Orlando, ipak nisu imali pravu šansu doći do samog kraja.

Nakon susreta, vidno nervozan, James je zaobišao uobičajenu konferenciju za novinare, te uz pratnju čuvara otišao na timski autobus gdje je nedugo zatim ekipa Cavsa za ovu sezonu napustila Floridu. Ekipa koja je regularnu sezonu završila s rekordom lige sa 66 pobjeda, izgledala je u finalu Istoka nepovezano, kao da je sva kemija koja ih je krasila tokom sezone jednostavno nestala. LeBronovi suigrači su najviše razočarali, posebno spomenuti Williams koji je tokom prvog dijela godine dokazao da se na njega može računati, te je čak i nagnao Jamesa da o njemu priča kao osobi koja ću mu napokon pomoći da ne mora sve važne utakmice sam nositi. LeBron je tako finalnu seriju Istoka okončao s gotovo 40 poena u prosjeku, no to niti izbliza nije bilo dovoljno upravo iz razloga slabih nastupa njegovih suigrača. Ovoga puta ubacio je 25 poena, te po sedam skokova i asistencija.

Nevjerojatno zvuči podatak da je francuski reprezentativac, Mickael Pietrus samostalno, u šest utakmica nadigrao kompletnu klupu Cavsa s rezultatom 83:66. Jedan igrač uništio je kompletnu rezervnu ekipu gostujućeg sastava, a to najbolje govori o strahu ili možda nekvaliteti igrača koji okružuju MVP-a lige.

No, prvo ime utakmica bez ikakve dileme jest Dwight Howard. On je jednostavno uništio Cavse pod obručima, pogađao je kako je htio, polaganjima, uz prekršaje, zakucao je barem jednom gotovo preko svakog igrača protivničkog sastava, a još k tome sjajan je bio sa linije slobodnih bacanja što mu je nekada bila loša strana. Ukupno je dogurao do 40 poena i 14 skokova.

"Cijela ekipa radila je izvanredno kako bi došli do našeg cilja. A nagrada je odlazak s pripreme za LeBrona do pripreme za Kobea. Bolje od toga ne može." - oduševljen bio je trener Orlanda, Stan Van Gundy.

Sastav s Floride veliku je pomoć imao i u Rashardu Lewisu s 18 koševa, Alstonu s 13, te Turkoglu s deset, iako je turski reprezentativac opet loše šutirao s tek tri pogođena šuta od 12 pokušaja. Delonte West je imao 22 kod poraženog sastava, Anderson Varejao 14 i osam skokova, a Williams 17.

Jasan indikator kako doći uspjeha, Orlandu pokazuje njegova obrana. Naime, u ovom su doigravanju na omjeru 9-0 u utakmicama kada protivnika zadrže na 90 ili manje poena. A kad se tome doda sjajan šut, 12 pogođenih trica, odnosno izjednačen rekord u seriji na šest utakmica sa 62 trice, tada je jasno da je Magic sazrio za velike stvari. LA Lakersima nimalo neće biti lako u finalu koje počinje u Staples Centru nadolazećeg četvrtka.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije