Orlando na korak do NBA finala

Radiosarajevo.ba
Orlando na korak do NBA finala

Još je jedna pobjeda potrebna je Orlandu da dođe do finala NBA lige, prvog nakon 1995. godine, vremena kada su tamo igrali Shaquille O'Neal i Penny Hardaway.

Četvrta utakmice ove sezone protiv Clevelanda bila je i ujedno najkvalitetnija, a kombinacijom odlične igre i malo sreće, Magic je pobjedonosno došao do vodstva od 3-1. Rezultat 116:114 govorit će koliko je utakmica bila neizvjesna, a domaćin je zamalo doživio istu sudbinu kao i posljednju utakmicu koja je igrana u Clevelandu, kada je LeBron James tricom sa zvukom sirene donio Cavsima pobjedu.

Ovog puta, James je pola sekunde prije kraja pogodio dva slobodna bacanja, te odveo utakmicu u produžetak pri rezultatu 100:100. A u dodatnih pet minuta dominirao je Dwight Howard s deset postignutih poena, Magic je zamalo prokockao prednost od sedam razlike u posljednjoj minuti, posebno kad je James tricom smanjio zaostatak na 115:114.

Nakon samo jednog pogođenog slobodnog bacanja, Cavsima je ostalo sa 3,2 sekunde da odigraju posljednji napad, loptu je dobio LeBron, pretrčao nekoliko metara, te s otprilike deset metara pokušao šut koji bi njegovoj ekipi donio slavlje. Ali, ovoga puta, lopta je pogodila obruč iako se činilo kako je izbačaj bio vrlo kvalitetan.

Nažalost Cavsa u tim trenucima više nisu imali timeouta, što je značilo da loptu nisu mogli izvesti sa strane, već ispod svog obruča što je dodatno otežalo situaciju. Jamesa su odmah prihvatila dvojica čuvara Orlanda, no ovaj je svejedno uspio prihvatiti loptu, ali nažalost njegovog sastava, nije uspio još jednom osigurati pobjedu. LeBron je treću utakmice ove serije postigao više od 40 poena, ovoga puta 44, dodao je 12 skokova, osam asistencija, i isto toliko izgubljenih lopti, Cleveland je sve tri utakmice izgubio.

Bilo je jasno kako najboljem igraču Cavsa treba pomoć suigrača koji su razočarali u ovoj seriji, posebno Mo Williams, koji je postigao 18 poena, no još jednom je to izgledalo slabo šuterski (5-15). Inače, mnogi su nakon utakmice pričali o komentarima koje je Williams kazao za medije dan ranije. Naime, zagarantirao je pobjedu Cavsa i u ovoj utakmici, te na kraju serije smatrajući svoju momčad kvalitetnijom.

S druge strane, Orlando je oborio vlastiti rekord što se trica tiče, potopili su goste sa 17 pogođenih iz čak 38 pokušaja. Šest ih je pogodio Rafer Alston koji je s ukupno 26 poena odigrao najbolju utakmicu u dosadašnjem tijeku doigravanja, a pet ih je ušavši s klupe postigao Mickael Pietrus koji je na koncu dodao 17 poena.

Upravo su francuskog igrača mnogi okarakterizirali ključnom figurom s klupe Magica jer u otprilike 26 minuta u prosjeku je postizao 15 poena u dosadašnjem tijeku doigravanja, a koliko znači njegov učinak trener Stanu Van Gundy dokazao je ostavivši Francuza u igri čak 40 minuta. No, s odličnom igrom u produžetku, ipak junak je bio Dwight Howard (27p, 14 sk).

"Imamo nevjerojatnu priliku ostvariti nešto sjajno. Toliko smo blizu, međutim moramo biti svjesni kako je konačna pobjeda još uvijek daleko, iako vodimo 3-1. Cavsi nam neće ništa pokloniti, stoga moramo odigrati hrabro do samog kraja." - s oprezom je govorio prvi centar NBA lige.

Rashard Lewis je dodao 17, a Hedo Turkoglu 15 poena za pobjednički sastav, dok je Delonte West ubacio 17 za Cavse, 12 i devet skokova imao je Ilgauskas. Klupa Magica je još jednom nadigrala onu Clevelanda 24-14.

Povijest nije na strani momčadi LeBrona Jamesa. Naime, datirajući do godine 1947. momčadi koje su imale vodstvo od 3-1 dobile su čak 182 serije od 190.

Peta utakmica igra se u Clevelandu u četvrtak.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije