Na današnji dan/ 25 godina od smrti Dražena Petrovića: Ovako je igrao košarkaški Mozart

07. 06. 2018. u 09:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na današnji dan prije 25 godine, 7. juna 1993, u saobraćajnoj nesreći na autocesti kod njemačkoga Ingolstadta poginuo je Dražen Petrović, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih sportista regiona.

Za mnoge sportski Mozart poginuo je u 29. godini, u naponu igračke karijere.  Svoju posljednju utakmicu Dražen je odigrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Wroclavu.

Bilo je to 5. juna 1993. Hrvatska reprezentacija iz Poljske se kući vratila avionom, ali je on krenuo krenuo automobilom s djevojkom njemačkom manekenkom Clarom Szalatzy, koja je bila za volanom.

Nažalost, bila je to njegova posljednja vožnja.

Košarkašku karijeru je počeo sa 13 godina.  KK Šibenka je tada bila u drugoj ligi, a trener Zoran Slavnić ga je već gurnuo u prvi tim. Kasnije je prešao u Cibonu, pa zatim Real. Osvajao je evropske naslove, nacionalna prvenstva, kupove... 

U finalnom susretu protiv Snaidera iz Caserte postigao je čak 62 poena.

Nakon Šibenika, Zagreba i Madrida, Draženu je Europa postala premala i s titulom najboljeg košarkaša Europe preselio je u NBA ligu u redove Portlanda. Tu je grijao klupu, da bi se kroz dvije godine, u dresu New Jersey Netsa vinuo u visine -  profilirao u jednog od vodećih šutera NBA lige. 

Nesreća se dogodila tog kobnog 7. juna 1983. oko 17 sati i 20 minuta na kišnoj autocesti A 9, kod gradića Denkendorfa, dvadesetak kilometara sjeverno od bavarskog grada Ingolstadta.

Dražen se vozio u crvenom Volkswagen Golfu, spavajući na suvozačkom sjedalu, a automobilom je upravljala njegova djevojka Klara, njemačka manekenka i košarkašica.

Na stražnjem sjedalu bila je Hilal Edebal, mlada turska košarkašica, koju su usput povezli.

Iz suprotnog je smjera dolazio kamion, koji je pokušavajući zaobići jedno vozilo izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i ispriječio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba i Golf je udario u kamion, tako da je Dražen poginuo. 

Vozačica, Klara Szalantzy, zadobila je lakše povrede, ali je uskoro nastavila karijeru modela i košarkašice, te se kasnije udala za poznatog nogometaša Olivera Bierhoffa, danas manadžera njemačke nogometne reprezentacije.

Treća putnica, turska košarkašica Edebal, bila je u komi, doživjela gubitak pamćenja i prekinula sportsku karijeru. Još i danas ima teške psihološke probleme. 

Dražen je bio blizu KK Bosna

Dražena su kao juniora pratili i čelnici KK Bosna. Slavni košarkaš je bio blizu prelska u redove "Studenata", a Draženova majka Biserka i danas vozi Golf iz 1983. godine, koji je dobio kao dio predugovora s timom iz Sarajeva.

"Golf čuvam i u odličnom je stanju. Često idem na posao njim. Dva puta su mi ga ukrali, ali ga je policija pronašla i vratila", kazala je Biserka Petrović.  

NEMA KOMENTARA