Nova lica u NBA

Radiosarajevo.ba
Nova lica u NBA

Koliko malo znače pretpostavke pred draft pokazala je i ova noć koja je NBA ligi donijela nova lica.

Blake Griffin prema očekivanju biran je kao prvi, LA Clippersi dobili su igrača kojeg su željeli, krilnog centra koji je jedini bio siguran na svojoj poziciji. Clippersima sada preostaje riješiti se jednog ili obojice centara, Marcusa Cambya i Chrisa Kamana kako bi se otvorio prostor za Griffina.

Memphis je na koncu ipak birao 223 cm visokog centra, prvog igrača ikad draftiranog iz Tanzanije, Hasheema Thabeeta. Stručnjaci će reći kako će Thabeet biti sjajan obrambeni igrač, bloker, skakač, no ima velike nedostatke što se tiče šuterskih sposobnosti.

Kada je na red došla Oklahoma, kao treći izbor, sve kamere bile su usmjerene prema Rickyu Rubiju, međutim nakon što je komesar NBA lige, David Stern prozvao ime Jamesa Hardena u dvorani je nastao muk. Razočarenje i šok bili su vidljivi i na licu 18-godišnjeg Španca.

U Hardenu, Oklahoma je dobila odličnog šutera, vrlo dobrog braniča, a sada imaju solidnu petorku kojoj nedostaje samo kvalitetan centar. GM Thundera, Sam Presti odlučio je zadržati vjeru u Russella Westbrooka, igrača kojeg je lani draftirao, i koji je svoje rookie sezone bio razigravač u mladoj momčadi Oklahome.

Sacramento Kingsi najčešće su bili povezivani s Rubijom, no na dan drafta sve je više informacija dolazilo kako su bliži odluci draftirati Tyrekea Evansa, igrača koji može igrati i jedinicu i dvojku. Tako je na kraju i bilo, iako su mnogi bili vrlo iznenađeni. Malo tko se uopće usudio vjerovati da Rubio neće biti biran među četiri. Tada je došla Minnesota s dva uzastopna picka, i oni s novim GM-om, Davidom Kahnom nisu dvojili niti sekunde smatrajući da su dobili jackpot. Ricky Rubio novi je član Minnesota Timberwolvesa.

Kao šesti izbor, Wolvesi su uzeli još jednog playmakera, Jonnya Flynna kojeg je želio Toronto, no to je na kraju ispalo sretno za našeg Roka Ukića, jer su Raptorsi odabrali DeMara DeRozana, klasičnog beka šutera koji bi mogao nastupati kao backup Anthonyu Parkeru. Ukić će tako, po svemu sudeći ostati potpora starteru Joseu Calderonu.

S obzirom da se draft održavao u New Yorku, dvoranu su ispunili navijači Knicksa koji su postali vidno uzbuđeni nakon što među prvih šest pickova nije izabran Stephen Curry, sjajni playmaker/strijelac. Međutim, Curry nije dočekao izbor Knicksa, već su ga poziciju ranije, kao sedmog odabrali Golden State Warriorsi. Pomalo čudna odluka s obzirom da je prvi razigravač Ratnika, Monta Ellis, najbolji i najplaćeniji igrač momčadi. No, iza odluke je stajao Don Nelson, ofenzivni genijalac, trener koji bi s Curryem od Warriorsa mogao napraviti ultraofenzivni sastav. Pretpostavka je da će sada Ellisa postaviti na mjesto beka šutera. Knicksi su, pak, dobili odličnog krilnog centra Jordana Hilla, igrača koji je u Arizoni bio prvi igrač u trideset godina tog sveučilišta koji je završio sezonu s double-double učinkom (18p, 11sk).

Od ostalih interesantnih izbora valja istaknuti dojučerašnjeg igrača Lottomatice, Brandona Jenningsa koji će idućih sezona igrati u dresu Milwaukee Bucksa, dok će jedan od najboljih sveučilišnih igrača svih vremena Tyler Hansbrough igrati u dresu Indiana Pacersa, za momčad čiji je predsjednik legendarni Larry Bird.

Novi Španac u Blazersima

Portland je povećao svoju špansku koloniju izborom 20-godišnjeg igrača Pamese, Victora Clavera. On će se pridružiti Rudyu Fernandezu i Sergiju Rodriguezu. Omri Casspi, s druge strane, ukoliko će odlučiti već ove godine otići u NBA ligu, postat će prvi Izraelac koji će igrati među najboljim svjetskim košarkašima, a odabrali su ga Sacramento Kingsi.

Malo iznenađenje predstavlja izbor BJ Mullensa, igrača koji je predviđan među 15 pickova, birali su ga Dallas Mavsi kao 24., no odmah su dogovorili zamjenu s Oklahomom koja je birala mjesto kasnije, te su odabrali francuskog playmakera Rodriguea Beauboisa. Mullens je igrač, centar velikog potencijala, no još uvijek dosta nedorečen. Međutim, uz pravu trenersku podršku ima potencijala da postane vrlo dobar NBA igrač.

Rekli bismo da je najveće iznenađenje, tek 17. izbor Jrue Hollidaya kojega su mnogi prognozirali kao sigurnog među deset. Mnoge je šokirao izbor Clevelanda koji su kao 30., posljednji birali Kongoanca Christiana Eyengu, igrača B sastava španskog Joventuta.

Na 50. mjestu se nalazi Goran Suton koji je završio u Utahu, a Emir Preldžić je prvobitno završio kao 57. pick u Phoenixu, međutim poslije ga je otkupio Cleveland.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije