Noć kada su Bullsi obarali rekorde

Radiosarajevo.ba
Noć kada su Bullsi obarali rekorde


Tačno prije 15 godina, 21. aprila 1996., završio je osnovni dio NBA sezone. Njega su Chicago Bullsi završili s rekordnim omjerom nakon 82 odigrane utakmice: 72-10...

Srušila je ekipa Phila Jacksona, koju je u prvoj punoj povratničkoj sezoni - nakon što se poslije dvogodišnje pauze vratio košarci sezonu ranije - predvodio Michael Jordan, 14 godina stari rekord Los Angeles Lakersa, koji su u sezoni 1971-72 pobijedili 69 i izgubili 13 puta.

Baš 21. aprila iste te 1996. godine Bullsi su završili osnovni dio sezone pobjedom (103-93) kod Washingtona, u USAir Areni. Istu su kasnije završili 4-2 trijumfom protiv Seattle SuperSonicsa u finalnoj seriji doigravanja za NBA prvaka.

Kroz sezonu su Bullsi srušili još čitav niz drugih, "manjih" rekorda, te zaradili čitav niz individualnih nagrada.

Ostvarili su tako najbolji učinak na gostovanjima (33-8) kad je 41 gostujuća utakmica tokom sezone u pitanju, najbolji start svih vremena na 50% sezone (41-3), najdulju seriju pobjeda na svom parketu (44 utakmice, sedam iz sezone ranije) i najbolji uopće start na domaćem parketu (37-0). Na koncu su sezonu završili s drugim najboljim domaćim učinkom (39-2) u povijesti, za nijansu lošijim (40-1) od Boston Celticsa deset sezona ranije.

Također, ostvarili su Jordan i suigrači drugu najbolju koš-razliku na kraju sezone, za tri poena kraću od Lakersa iz sezone 1971/72.

Pojedinačno gledano, prvi se put u povijesti, i zasad jedini, dogodilo da su čak trojica igrača iste ekipe istovremeno izabrana u najbolju odbrambenu petorku sezone. Uspjelo je to Michaelu Jordanu, Scottieju Pippenu i Dennisu Rodmanu, igračima koji su popunjavili pozicije od "dvojke" do "četvorke". Jordan i Pippen bili su također u idealnoj petorci sezone.

Michael Jordan osmi je put u karijeri završio sezonu kao najbolji strijelac, čime je na vrhu pretekao Wilta Chamberlaina sa sedam naslova najboljeg, a trofeje najkorisnijeg igrača zaradio je za osnovni dio sezone, All-Star utakmicu i doigravanje.

Dennis Rodman peti je put uzastopno bio najbolji skakač lige, a svoje je najvrednije individualno priznanje u NBA karijeri dobio i hrvatski krilni košarkaš Toni Kukoč, proglašen za najboljega šestog igrača sezone. Splićanin je posljednji igrač kojem je to pošlo za rukom u šampionskoj sezoni njegovog tima.

Zbog svega pobrojanog, ekipa Phila Jacksona iz sezone 1995-96 po mnogim je ekspertima najbolja u povijesti košarke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije