NLB liga od 2011. godine sa 12 klubova

Radiosarajevo.ba
NLB liga od 2011. godine sa 12 klubova

Na sjednici NLB lige održanoj u nedjelju razgovaralo se o sustavu takmičenja od sezone 2011/2012. Najvažnija je odluka kako će od 2011. godine liga brojati umjesto dosadašnjih 14, 12 klubova...

2006. godine nacionalni savezi i vodstvo regionalne lige dogovorili su smanjenje lige na 12 klubova. Međutim, na provedbu te odluke čekat će se punih pet godina. Naime, od 2011. godine broj klubova će se smanjiti s postojećih 14 na 12 i to po unaprijed odlučenom ključu.

Jedan siguran član NLB lige bit će podgorička Budućnost koja će dobiti trajnu wild card, a po jedno mjesto pripast će u startu Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Svaki nacionalni savez koji ima predstavnika u Euroligi također će dobiti po jedno mjesto, sada su to Hrvatska, Srbija i Slovenija.

Po jedno mjesto dobit će i dva najuspješnija saveza iz pretekle sezone, dakle za sezonu 2011/2012 gledat će se sezona 2010/2011. Trenutno to mjesto zauzimaju Srbija i Hrvatska. Najuspješniji savez u protekle dvije sezone dobit će još jedno dodatno mjesto, trenutno je to Srbija dok posljednje mjesto zauzima klub s pozivnicom, a ako niko ne zadovolji tražene uvjete, mjesto će dobiti treći najuspješniji savez protekle sezone.

Kada bi danas startala NLB liga s 12 klubova ne računajući da je neko ispunio uvjete za pozivnicu, Srbija bi imala četiri predstavnika, Hrvatska tri, Slovenija tri, Crna Gora i BiH po jednog predstavnika.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije