Njegoš Sikiraš dio nas, naše dijete, ponos Bosne i Hercegovine

Faruk Zametica
Njegoš Sikiraš dio nas, naše dijete, ponos Bosne i Hercegovine
FIBA / Njegoš Sikiraš
Njegoš Sikiraš igra za svoj klub Stella Azzurra već godinu dana povrijeđen. Sikiraš je igrao povrijeđen i na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Tu je sa svojim saigračima ispisao historiju i donio kadetskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine titulu prvaka Evrope. Sikiraš već dugo "vuče" povredu koljena, ali nastupa pod bolovima za svoj klub koji je to zatražio od njega.

Upravo zbog toga je donesena odluka da Sikiraš ne nastupi na Svjetskom prvenstvu koje će reprezentacija Bosne i Hercegovine ovog ljeta igrati u Španiji. Međutim mnogo prašine diglo se kada se saznalo da Sikiraš igra za svoj klub, a da na Svjetskom prvenstvu u Španiji neće nastupiti.

U nekim izjavama prije Svjetskog prvenstva Sikiraš je najavio da je klub zatražio od njega da igra pod bolovima, a da će ljeto iskoristiti kako bi bio spreman za izazove koji ga očekuju u budućnosti. Ovaj dečko koji još uvijek nije napunio ni 17 godina, pred sobom će imati još mnogo izazova, ali u slučaju da već na početku karijere "uništi" koljeno, njih će biti mnogo manje.

Njegoš Sikiraš je želio i ovog ljeta igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Želio je biti dio tima koji će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Na smotri najboljih reprezentacija svijeta. Nikome nije teže nego njemu što neće biti sa svojim drugovima i ponovo pisati historiju. Zlatnu historiju bh. sporta, zlatnu historiju bh. košarke.

"Meni je žao, što se ovo dešava, jer je on naše dijete. Mi jako brzo zaboravimo. Zaboravimo da je igrao povrijeđen na Evropskom prvenstvu. On već godinu dana vuče povredu skakačkog koljena. Čak i ne trenira punim intenzitetom. Treninge odradi na 30 posto, a utakmice igra jer to njegov klub traži od njega. Meni se to ni malo ne sviđa", rekao ja za Radiosarajevo.ba, Josip Pandža i nastavio:

"Preko vas, ali i svih drugih medija želim da pozovem sve da prestanu s osuđivanjem. Moramo zaštiti Njegoša. On je naše dijete i mi moramo naučiti da više cijenimo našu djecu. Šteti to i ovim momcima ovdje, šteti svima. Moramo poštovati ovu djecu, njihov talent. Pogledajte kako se djeca poštuju vani. On je dugo razmišljao, želio da igra, ali je na kraju donesena odluka da je najbolje da preskoči prvenstvo i oporavi se od povrede", dodaje Pandža i nastavlja:

"Pa kome može biti teže nego njemu? Ko to misli da njemu nije stalo? Ko ne želi da igra na Svjetskom prvenstvu? Ko je to sve igrao Svjetsko prvenstvo iz Bosne i Hercegovine? Ne smijemo ni obezvrijediti to što se radi o mladim košarkašima. To je jedan veliki uspjeh. Samo on zna kolika je tuga u njegovom srcu i njegovoj glavi. Ne smijemo ga pritiskati, moramo znati da je njemu najteže. Nama je isto tako teško, ali on će nam biti podrška i bit će reprezentativac Bosne i Hercegovine", jasan je Pandža.

U međuvremenu oglasio se i Džanan Musa. Naš zlatni košarkaš, naša budućnost, budućnost evropske i svjetske košarke. Uz jednu jasnu poruku: "Njegoš Sikiraš, dio nas". Naše gore list, naše dijete, naš ponos. Reprezentativac Bosne i Hercegovine i jedan od najboljih mladih košarkaša u Evropi. Zato Njegoše, zaliječi tu povredu i vrati nam se još jači i još bolji. Uz Musu, tebe i vaše drugove u budućnosti nas čeka još mnogo besanih noći i slavlja ispred sarajevske Vječne vatre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije