Nenad Marković za Radiosarajevo.ba: "Rad u Italiji je nova mogućnost za mene"

2
A. Vatreš
Nenad Marković za Radiosarajevo.ba: "Rad u Italiji je nova mogućnost za mene"
Foto: Dinamo Sassari / Prvi trening Nenada Markovića u Dinamo Sassariju

Nedugo poslije iznenadnog razlaza s Dijonom, bh. košarkaški stručnjak Nenad Marković (55) pronašao je novi angažman.

Nakon BiH (Bosna), Grčke (Panionios, KAOD), Turske (Trabzonspor, Pinak Karsiyaka, Gaziantep), Španije (Iberostar Tenerife) i Francuske (Dijon), legendarni Neno prvi put radit će u Italiji, gdje je preuzeo ekipu Dinamo Sassarija.

Preko noći

Marković je kao igrač u ratnom periodu (1992-1993) bio član Stefanela iz Trsta, ali za taj klub nikad zvanično nije nastupio. U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba otkrio je kako je Italija uvijek bila jedna od opcija za njega.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

"Faktički nikad nisam igrao u Italiji zvanično. Bio sam kod Boše Tanjevića koji mi je u tom momentu dok je bio rat u Sarajevu jako puno pomogao. Trenirao sam u Stefanelu, živio tamo s igračima i igrao prijateljske utakmice na nekim turnirima. Nisam mogao biti registrovan u tom periodu. Ali uvijek je nekako ostala ta žal što nikad kao igrač nisam igrao u Italiji, iako sam imao ponuda. Uvijek je to bila jedna od opcija", rekao je Marković za Radiosarajevo.ba.

Dolazak u Dinamo Sassari je jedan novi izazov za njega kao trenera.

Nenad Marković

"Sve je ispalo vrlo brzo, bukvalno preko noći. Oni su imali neki razlog da se rastanu s bivšim trenerom. Zvali su mene u utorak, već sam u srijedu bio na putu. Inače, Sassari je jedna ekipa koja ima veliku tradiciju. Bivši su prvaci Italije, osvajači Kupa i FIBA-inog takmičenja. Radi se o jednom ambicioznom klubu koji je dobro organizovan. Rezultati ove godine nisu bili ono što su oni očekivali, ali dobro. Znate kad dođe do promjene trenera, da sigurno nešto ne štima, tako da se sad moramo pobrinuti i pokušati da napravimo nešto bolje ili da ispravimo situaciju. Situacija nije sjajna, ali ni alarmantna. Za mene jedna nova mogućnost za rad u jednoj državi u kojoj dosad nisam radio", istakao je Marković.

Sassari nije najbolje ušao u novu sezonu. Poslije 17 odigranih mečeva je 12. na tabeli s omjerom 7-10.

"Istina, nešto lošiji start od onog što su oni očekivali. Ovo je sad neka situacija gdje ste dvije pobjede od ispadanja iz lige, a također dvije pobjede od play-offa. Raspored nije nimalo lak. Već u nedjelju igramo protiv Milana u gostima. Poslije nam dolazi Cremona, pa idemo u Tortonu. To su ekipe koje pretenduju na najviši mogući plasman. Jedan vrlo zahtjevan raspored, a da ne govorim šta nas čeka poslije februarske pauze, od Virtusa, Venezije itd. Nema tu puno filozofije. Ekipa se mora resetovati. Počeli smo da radimo odmah. Ne očekujem nikakva čuda preko noći, jer je stvaranje tima proces. Ne želim da budem ni pesimista, ni optimista. Tek sam došao, tako da ne mogu reći ništa više od toga", kazao je Marković.

Cilj Sassarija je plasman u doigravanje, no Markovića niko nije uslovio time.

"Jeste glavni cilj, ali mislim da nije nikakva opsesija u ovom momentu. Naravno da bi mi svi voljeli da se plasiramo u play-off, ali ispred mene niko nije postavio cilj u smislu da se to sad mora ostvariti. Svi su shvatili da ekipa očigledno ima neki problem, zato ne funkcioniše na najbolji način. Od sjaja do očaja, kako bi rekli. Jednu utakmicu odigraju fantastično, drugu jako loše. Puno uspona i padova. Moj posao je da unesemo neku stabilnost i pokušamo da budemo konzistentni", kazao je Marković.

Osvrnuo se i na svoj rad u Dijonu, gdje je dobio otkaz poslije dvije i po dosta uspješne godine.

"Ono što se desilo je bilo veliko iznenađenje za mene. U te dvije i po godine 95% svih ciljeva koji su stavljeni ispred mene su obavljeni i izvršeni na način koji je to predsjednik zahtijevao. Iza mene ostaje samo najbolje o gradu i ljudima s kojima sam sarađivao. Oba puta učesnici play-offa, francuskog Kupa, Liga kupa, tri godine zaredom prolazak u Top 16 s ekipom u Ligi prvaka... Prema tome, ako je neko očekivao da budemo prvaci, žao mi je što sam ga razočarao", poručio je Marković.

Nismo bez šansi

Dotakao se na kraju i nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Eurosbasket, gdje će protivnici Zmajevima biti selekcije Francuske, Hrvatske i Kipra.

"Vrlo teška grupa. Loša sreća da upadnete u grupu gdje postoji ekipa koja se već faktički kvalifikovala zato što je domaćin. Francuska ima strašnu ekipu i bez NBA igrača. U tim prozorima će igrati igrači koji igraju u Euroligi. Radi se o reprezentaciji koja može da napravi dva tima istog kvaliteta. Tu je ogroman broj igrača koji igraju u Euroligi i Eurokupu, francuskom prvenstvu... Mislim da su oni izraziti favoriti u ovoj grupi, ali opet niko nije nepobjediv. U nekom dobrom danu i dobroj atmosferi može se svako pobijediti", smatra Marković i dodaje:

"Hrvatska je isto tako kvalitetna ekipa koja ima dosta dobrih igrača s nekim novim vjetrom u leđa poslije ovih dodatnih kvalifikacija koje su igrali dobro s novim selektorom. Očekujem da će i oni poučeni rezultatima protiv nas zadnjih godina tu biti maksimalno skoncetrisani da ostvare što bolji rezultat".

Nenad Marković

Bez obzira na sve okolnosti, vjeruje kako naš državni tim ima šanse za plasman na prvenstvo Starog kontinenta.

"Nismo bez šansi iako smo mi najviše oštećeni kad nismo kompletni. Tu mislim na Nurkića i Garzu koji su u NBA-u. Druge ekipe će biti jače na tim visokim pozicijama. Imamo mi ipak dobar izbor igrača i sigurno da možemo da se nosimo s tim ekipama", dodao je Marković na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije