Nemanja Gordić za Radiosarajevo.ba: Titula u ABA ligi je historijski uspjeh

Jasmin Mržljak
Nemanja Gordić za Radiosarajevo.ba: Titula u ABA ligi je historijski uspjeh
Foto: KK Budućnost Voli / Nemanja Gordić, MVP finala, na rukama saigrača
Košarkaši podgoričke Budućnosti ostvarili su historijski uspjeh osvajanjem titule prvaka regionalne ABA lige pobijedivši u finalu branioca naslova Crvenu zvezdu s 3:1 u seriji.

Najzaslužniji za uspjeh Podgoričana bio je Nemanja Gordić, reprezentativac BiH koji je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) finalne serije.

Popularni Gorda za čitatelje portala Radiosarajevo.ba prenio je impresije o pobjedi  Budućnosti, svojoj ulozi, ali i predstojećim obavezama u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u dresu reprezentacije BiH.

"Hvala na čestitkama za titulu i priznanje MVP-a. Finale ABA lige bilo je zahtjevno, težak psihički i fizički ispit. Raspored utakmica je bio takav da se igralo praktično dan za dan, a to nije ritam na koji smo navikli. Uz to, protivnik je bio kvalitetan, Zvezda je euroligaška ekipa, dobro popunjena na svim pozicijama", govori Gordić za portal Radiosarajevo.ba.

Da li je treća utakmica, koju je Budućnost dobila s "pola koša" u Podgorici, bila ključna za trijumf u finalnoj seriji?

"Sigurno da su prva i treća bile utakmice u kojima smo lomili seriju. U prvom susretu u Beogradu napravili smo break, a onda je treći susret, prvi u Podgorici, bio 'biti ili ne biti'. Ipak smo uspjeli i dokazali da nam Crvena zvezda u neku ruku leži jer smo Beograđane pobijedili pet puta u sezoni."

Ključni igrač bio je Nemanja Gordić, ne samo zbog MVP titule nego i preuzimanja odgovornosti kada se lomio rezultat.

"U našoj ekipi od početka sezone jasno se zna ko šta radi i to je bio jedan od najvećih kvaliteta  Budućnosti. Tačno je da sam bio jedan od nosilaca igre i mogu samo reći da mi je drago što su saigrači i trener Džikić imali povjerenja u mene. Vratio sam im na najbolji mogući način."

Gordić u prodoru na koš Zvezde - undefined

Gordić u prodoru na koš Zvezde (Foto: KK Budućnost Voli) 

Nemanja Gordić je drugi put u karijeri osvojio titulu prvaka ABA lige nakon što mu je to uspjelo prije pet godina u dresu Partizana. Mogu li se te dvije titule porediti?

"Da budem iskren, draža mi je titula koju sam osvojio u dresu Budućnosti jer sam imao veću ulogu u timu. Također, sada je bilo mnogo teže doći do naslova jer je drugačiji sistem takmičenja. Nekada je bio 'Final Four' s dvije utakmice, a sada smo do titule u play-offu morali odigrati sedam teških mečeva. Ne zna se kad je bilo teže, protiv Cedevite u polufinalu ili Zvezde u finalu".

Iako je Budućnost na terenu osvojila titulu, pojavile su se špekulacije da Podgoričani neće igrati Euroligu što ih sleduje kao regionalnog prvaka.

"Još ne znamo šta će biti s našim učešćem u Euroligi, više nije do nas igrača. Mi smo svoje ostvarili na terenu, ušli u historiju. Osvojili smo  ABA ligu, to će ostati zapisano u svim analima. Euroliga dođe i prođe, pehari i titule se pamte. Sada ne razmišljamo o Euroligi, prioritet je crnogorsko prvenstvo."

Kada govori o organizaciji kluba Nemanja ima samo riječi pohvale.

"Budućnost je napravila veliki iskorak u organizaciji kluba, stvarima van terena, gostovanjima, brizi o igračima. Sve ono što ide uz profesionalnu ekipu organizirano je na najbolji način i to se već vratilo rezultatima. Uspjeh u ABA ligi osigurat će da se napravi još jedan iskorak u organizacionom smislu što će, uostalom, biti neophopdno ukoliko budemo igrali Euroligu."  

Drugi put šampion ABA lige - undefined

Drugi put šampion ABA lige (Foto: KK  Budućnost Voli)

Krajem juna i početkom jula reprezentaciju BiH očekuje nastavak kvalifikacija za Svjetsko košarkaško prvenstvo, a jedna od najvažnijih karika u selekciji Duška Vujoševića je Nemanja Gordić.

"U dobroj smo situaciji u kvalifikacijama, sve ide po planu. Pobijedili smo u izuzetno važnoj utakmici protiv Belgije u Sarajevu, a za prolaz nam je izuzetno važan trijumf nad Rusijom na početku kvalifikacija. Nadam se da će nam, za razliku od nekih ranijih ciklusa, i drugi rezultati ići u prilog, što će, normalno uz kvalitet koji imamo, osigurati da nastavimo kvalifikacije. Što se duže održimo u kvalifikacijama to će biti veći uspjeh za mladu ekipu kakva je reprezentacija BiH."

Reprezentaciju BiH vodi Duško Vujošević, stručnjak koji je predvodio Gordića u Partizanu u pohodu na titulu ABA prvaka.

"Jedan od kvaliteta trenera je da u njegovoj ekipi vlada dobra atmosfera. Tako je u reprezentaciji BiH, zapravo smo uvijek imali dobri atmosferu, pogotovo sada."

Na kraju se Nemanja Gordić želio zahvaliti svima koji su ga bodrili u finalu ABA lige.

"Hvala navijačima Budućnosti ali i svim 'neutralnim' ljubiteljima košarke koji su, kako sam čuo, u ogromnoj većini Budućnosti poklonili simpatije u finalu. Zahvaljujem se i ljubiteljima košarke u BiH i pozivam ih da nas podrže u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 29. juna protiv Francuske. Imamo mladu ekipu i svaka podrška je značajna", rekao je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba bh. reprezentativac i najbolji igrač finalne serije ABA lige Nemanja Gordić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije