Najveći u historiji NBA: Koliko će Luka Dončić zaraditi od narednog ugovora?

0
Radiosarajevo.ba
Najveći u historiji NBA: Koliko će Luka Dončić zaraditi od narednog ugovora?
Foto: Twitter / Luka Dončić

Luka Dončić, košarkaš slovenske reprezentacije i Dallas Mavericksa, ispunio je kriterij da dobije najveći ugovor u historiji NBA lige.

Kako pojašnjava ekspert Bobby Marks, Dončić bi mogao postati prvi igrač u historiji NBA lige koji može zaraditi do 80 miliona dolara (144,9 miliona KM) godišnje. 

Dončić je u ligu ušao 2018. godine kao peti izbor na NBA draftu, te bi 2025. godine mogao potpisati najveći ugovor u historiji najbolje košarkaške lige na svijetu.

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Prema pravilima takozvanog NBA salary cap-a, Dončić bi mogao potpisati ugovor na 35 posto iznosa ukupnog limita na plate za jednu ekipu.

Sada je salary cap u ligi 141 milion dolara (255 miliona KM), a očekuje se da će skočiti na 170 miliona dolara (308 miliona KM) 2026. godine. 

Samim tim, ako Dončić te godine potpiše ugovor (trenutni mu ističe upravo 2026. godine), mogao bi imati početnu platu od 59.500.000 dolara (107 miliona KM). 

Uz to, Dončiću bi plata 'skakala' osam posto svake sezone, pa bi do kraja ugovora (pet godina, ako potpiše s Mavericksima) mogao doći do vrtoglave cifre od 87.425.020 dolara (158 miliona KM) za jednu godinu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije