Na današnji dan prije 40  godina KK Bosna osvojila posljednji naslov prvaka Jugoslavije

1
Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 40  godina KK Bosna osvojila posljednji naslov prvaka Jugoslavije
Foto: Arhiv / KK Bosna i prvak prije 40 godina

Na današnji dan prije tačno 40 godina Košarkaški klub Bosna je posljednji put postao prvak Jugoslavije.

U historiji jugoslovenske košarkaške lige bilo je puno dramatičnih utakmica, blistavih partija timova i pojedinaca, ali ponekad je pala i poneka senka.

Desilo se da negdje dođe do incidenata, ispada publike (uglavnom na nacionalističkoj osnovi), slabog suđenja pod pritiskom, ali svakako najveći skandal dogodio se 9. aprila 1983. u majstorici finala plej-ofa Šibenka-Bosna.
 
Bosna je do titule došla u najkontroverznijoj utakmici u historiji Jugoslavije. Prva finalna utakmica igrana je u Šibeniku, Šibenka je bio za nijansu bolji i pobijedila je 103-98.

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Skupština Srbije izglasala novu Vladu: Pogledajte ko je novi premijer - Dodik oduševljen izborom

Bosna je u uzvratnoj utakmici u Sarajevu pobijedila 96-84, pa se morala igrati treća, odlučujuća utakmica.

Na početku tog 9. aprila 1983. godine treće utakmice Bosna je bila bolja. Nametnula je svoj stil igre koji Šibenka nije uspijevala pratiti i ostvarila znatnu prednost. i ritam, i iz minuta u minut povećavali svoju prednost.

Međurim trener Šibenke Vlade Đurović uspio je motivirati košarkaše Šibenke i izvrsnom taktikom promijeniti tok utakmice.

Šibenka, nošena fantastičnim navijanjem prepune dvorane na Baldekinu i predvođena nezaustavljivim Draženom Petrovićem, uspjela je stići Bosnu na samo pola koša zaostatka i uvesti utakmicu u dramatičnu završnicu.

KK Bosna i utakmica sa Šibenkom prije 40 godina
Foto: Printscreen: KK Bosna i utakmica sa Šibenkom prije 40 godina

Pobjednik je doslovno odlučen u posljednjim sekundama. Šibenka je imala posljednji napad, a dvije sekunde prije kraja utakmice sudija Ilija Matijević dosudio je prekršaj nad Draženom Petrovićem koji je pogodio oba slobodna bacanja i donio Šibenki pobjedu 83:82.

Na parketu Baldekina je održana i ceremonija dodjele medalja i pehara, a Bosna je odmah uputila žalbu.

Već sutradan Košarkaški savez Jugoslavije je poništio Šibenkinu titulu.

No, nije donesena odluka da se prizna rezultat 82:81 za Bosnu, već je pronađeno kompromisno rješenje - da se igra nova utakmica na neutralnom terenu u Novom Sadu.

Šibenčani se nisu pojavili na tom meču, lopta je podbačena i Bosna je postala treći, ujedno i posljednji put prvak Jugoslavije.

Šibenka - Bosna  83:82

ŠIBENIK, 9. april 1983. Dvorana Baldekin, gledatelja oko 3600, majstorica za prvaka Jugoslavije u košarci. Šibenka - Bosna  83:82 (39:50).

Sudije Ilija  Matijević iz Zagreba, Rade Petrović iz Beograda, delegat KSJ Aleksandar Oberknežević iz Beograda, početak u 17 sati uz izravni TV prijenos.

KK Šibenka – trener Vlado Đurović: Petrović 40, Zečević, Žurić, Ljubojević 10,Petani, Đurić 4, Damjanić, Macura 13, Marelja 2, Šarić 8, Jarić 4.

KK Bosna – trener Svetislav Pešić: Vučević 14, Đurić, Benaček 14, Pajović, Primorac, Radovanović 13, Zrno 1, Varajić 18, Mutapčić, Bilalović, Hadžić 22, Mitrović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije