Mutombo nagrađen za humanitarni rad

Radiosarajevo.ba
Mutombo nagrađen za humanitarni rad

Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Jean-Jacques Wamutombo, košarkaš Houston Rocketsa koji je najavio kraj dugogodišnje karijere, dobitnik je nagrade koju NBA liga dodijeljuje za humanitarni rad (NBA Citizenship Award).

Mutombo je nagradu osvojio u konkurenciji Brucea Bowena (San Antonio), Bena Gordona (Chicago), Devina Harrisa (New Jersey) i Dwighta Howarda (Orlando). Tako je kongoanski centar postao prvi košarkaš koji je tu nagradu uspio osvojiti dva puta od njenog utemeljenja 1975. godine. Nagradu je prvi put osvojio 2001. godine dok je igrao za Philadelphia 76erse.

Mutombo je kraj karijere objavio u utorak nakon povrede tokom druge utakmice doigravanja između Houstona i Portlanda u kojoj je nezgodno pao na parket i ozlijedio koljeno lijeve noge. Kroz osamnaest godina karijere Mutombo je nastupio na osam All-Star susreta, četiri je puta proglašavan najboljim obrambenim igračem NBA lige gdje se nalazi na drugom mjestu najboljih blokera (3289) svih vremena.

Vezano>> Mutombo okončao karijeru (video)

Nakon objave o prekidu karijere ovaj kongoanski centar se namjerava posvetiti humanitarnom radu.

"Bez obzira na posao kojim ću se baviti, nema toga što me može spriječiti da se bavim humanitarnim radom" rekao je Mutombo koji je više od desetljeća finansjski pomagao izgradnji bolnice u rodnoj mu Kinshasi. Donirao je 19 miliona dolara, a sudjelovao je i u skupljanju preostalih deset miliona potrebnih za izgradnju ove zdrastvene ustanove kapaciteta od 300 ležećih mjesta.

Projekt izgradnje bolnice prvenstveno je namijenjen borbi protiv malarije koja je samo prošle godine prema Mutombovim riječima odnijela živote više od 300.000 djece.

Mutombo je u karijeri igrao za Denver, Atlantu, Philadelphiju, New Jersey, New York i Houston, a postigao je 11.729 koševa uz 12.359 skokova. Prosjeci bogate i uspješne karijere su mu 9.8 poena, 10.3 skoka i 2.7 blokada kroz 1196 odigranih utakmica u kojima je prosječno provodio nešto manje od 31 minutu na parketu.

sportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije