Druženje / Musa: Noć NBA drafta je najvažnija u mojoj karijeri pored europskog zlata

10. 09. 2018. u 16:12:00 Fena

Shares: 16

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa danas je zvanično postao ambasador Sportskih igara mladih, manifestacije koja dugi niz godina u našoj zemlji organizira sportska takmičenja i okuplja mališane da bi se takmičili, razvijali sportski duh i "fair play", te stekli neprocijenjiva životna iskustva. 

Musa je 2012. godine s ekipom KK Bosna XXl pobijedio na Sportskim igarama, a danas se vratio u Sarajevo u dvoranu Gimnazije Dobrinja, gdje je prije šest godina igrao.

Ovaj mladi košarkaš je pred sarajevskim srednjoškolcima govorio o košarkaškim počecima, teškom periodu dolaska u Sarajevo sa samo 11 godina, osvajanju zlatne medalje na europskom U-16 prvenstvu i prvim koracima u seniorskoj košarci. 

Naglasio je da mu je velika čast što se pridružio brojnim poznatim sportistima BiH i regiona, koji već godinama u svojstvu ambasadora predstavljaju Sportske igre mladih. 

"Ovo je velika čast, jer na ovim terenima, na Sportskim igrama mladih, napravio sam neke od prvih košarkaških koraka. Svakom sportisti je velika čast doći na mjesto s kojeg je počeo i da dobiju priliku da mladim ljudima pokažu koji je pravi put. Poručio bih im da trebaju ustrajati u svemu što rade", izjavio je Musa.

Na prošlom draftu NBA lige Musu je izabrala ekipa Brooklyn Nets iz New Yorka. Mladi košarkaš je svjestan da ga očekuje težak rad i velike promjene tokom igranja u najjačoj ligi svijeta.  

"Svi koji igraju fudbal žele igrati za Barcelonu ili Real, dok košarkaši žele igrati u NBA. Noć kada sam izabran za Brooklyn Netse bila je jedna od najvažnijih stvari u mojoj karijeri pored osvajanja zlatne medalje na evropskom prvenstvu. Mislim da mi tek sada predstoji pravi rad u najjačoj ligi na svijetu. Mislim da mogu puno u NBA ligi, ali to ćemo vidjeti tek kroz nekoliko mjeseci", rekao je Musa.

Smatra da igrači koji dolaze iz Europe ne trebaju da se boje NBA lige, jer su i NBA igrači "ljudi od krvi i mesa".

"Što se tiče mojih fizičkih predispozicija, niko ne treba da se brine, dobio sam sedam kilograma u periodu od 25 dana, tako da do početka sezone ne bih trebao imati nekih nedostataka. Trudit ću se da odmah dam doprinos ekipi", objašnjava košarkaš.

Denis Agović, momak koji trenira košarku i bavi se sportom uprkos cerebralnoj paralizi, uručio je Musi zahvalnicu uime Sportskih igara mladih.

Na kraju manifestacije, bh. reprezentativac je šutirao trojke s učenicima Gimnazije Dobrinja, slikao se i dijelio autograme.

NEMA KOMENTARA