Makedonci slavili protiv Izraela

Radiosarajevo.ba
Makedonci slavili protiv Izraela

Makedonija je sa 82:79 savladala Izrael, što bi značilo da je Hrvatska prošla u drugi krug EuroBasketa.

Makedonija je u posljednju četvrtinu ušla sa 60:55, a onda serijom dobrih akcija Todora Gečevskog otišla na najvećih 66:57 i 72:57 četiri minute prije kraja. Todor je u tom intervalu sudjelovao s dvije trice i bacanjem te dvije asistencije, za Stojanovskog i Masseya.

Ipak, Lior Eliyahu s dvije kontre i Tal Burstein tricom smanjuju na samo 72:70 minutu kasnije, pa iako Makedonci preko Sokolova i Antića s bacanja i Vrbice Stefanova iz igre opet bježe na 77:72, minutu i pol prije kraja.

Nadu je Izraelcima vratio Raviv Limonad, brzom dvicom, pa i Makedonci s istekom napada. Limonad je zabio još jednu dvicu za 76:77 samo 35 sekundi prije kraja, a još je veća nada zaigrala među Izraelcima kada je Vrbica Stefanov promašio svoj floater 13.5 sekundi prije kraja.

No u tom skoku, Amit Tamir radi očiti prekršaj na Peri Antiću, a bivši igrač Zvezde zabija za 76:79. Tamir još veću glupost radi kada loptu izvodi ravno u ruke Sokolovu, a ovaj zabija jedno od dva bacanja za 80:76.

Trica Limonada s devet metara vratila je Izraelce na 80:79 tri sekunde prije kraja, a meta brzog prekršaja opet je bio Sokolov. Opet je zabio samo jedno bacanje, ali u preostale dvije sekunde Eliyahuovo dodavanje preko cijelog terena za Guya Pninija završava u autu za veliko slavlje grlatih makedonskih navijača.

Antić je predvodio Makedonce s 19 poena, dok je Massey zabio 15, a Gečevski devet uz pet skokova. Tal Burstein zabio je 25, Yotam Halperin 20, a Eliyahu tek 12 uz šest skokova.


Nijemci skinuli branitelja naslova

Rusi, koj su još uvijek europski prvaci, poraženi su od Njemačke 76:73 u Gdanjsku. Nijemci su u zadnje dvije minute prve četvrtine serijom 12:0 otišli prvi put na veću prednost, a trica Heika Schaffatzika s osam metara zaključila je prvu četvrtinu na 26:12.

Od tog trenutka Nijemci su kontrolisali utakmicu, imali povremeno čak i 19 razlike, ali Rusi su u zadnjoj četvrtini krenuli u ofenzivu. Iskoristili su i olakotnu okolnost da je ponajbolji Nijemac na parketu Jan-Hendrik Jagla morao van zbog pet osobnih, pa su tri minute prije kraja došli samo na minus jedan (65:66).

Ipak, u zadnjoj minuti Nijemci su imali napad kod vodstva 71:69, a onda je dvadesetogodišnji Robin Benzing pogodio tricu za 74:69. Ponkrašov je sa slobodnih bacanja smanjio na 74:71, ali Schaffatzik hvata promašenu loptu i Staiger sa slobodnih bacanja potvrđuje prvu pobjedu Njemačke u Poljskoj.

Osim Jagle (19 poena, 11 skokova) kod Nijemaca je samo Schaffatzik (13 poena) bio dvoznamenkast. Rusi su imali donekle raspoložene igrače u Antonu Ponkrašovu (12 koševa) i Kellyju McCartyju (12 poena, 6 skokova), no pobjede ih je koštalo nevjerojatan 21 promašaj sa slobodnih bacanja.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije