Magični povratak Orlanda (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Magični povratak Orlanda (VIDEO)

Orlando napokon ima prvu pobjedu u velikom finalu. Nakon sedam utakmica kroz dva finala u rasponu od 14 godina, tim sa Floride spasila je finalnu seriju i sada u četvrti susret koji je na rasporedu u četvrtak ulaze s odličnim izgledima da poravnaju omjer u velikom finalu.

Magic je za ovu pobjedu, ipak, trebao barem malo čarolije, a ona se dogodila izvanrednim šutom, rekordom svih finala. Igrači Orlanda šutirali su 62,5 posto iz igre što nikome u istoriji finalnih serija nije uspjelo. A još važnije od toga jest da su nadvisili protivnika koji je također bio odličan iz udaljenosti (51,3 posto).

Kobe Bryant posebno je bio impresivan u uvodnom dijelu susreta kada je prvu četvrtinu završio sa 17 poena (7-9), no u tim trenucima bio je jedini kod Lakersa koji je postizao poene, tako da Orlando nije mnogo zaostajao. Kobe je ipak u drugom poluvremenu znatno posustao postigavši samo deset poena uz šut 4-15.

Recept ove pobjede bio je na prvi pogled jednostavan. Držati visoki postotak ubačaja iz igre, te uključiti dodatne snage koji će preuzeti teret utakmice. Upravo se to i dogodilo. Dwight Howard uspio je prvi put u tri utakmice finala postići više od 20 poena (21p, 14sk), a još četvorica njegovih suigrača uspjela su ići debelo u dvoznamenkastu sferu koševa. Interesantno jest kako je domaćin ovaj put gađao samo pet trica iz malih 14 pokušaja, zbog čega je ova pobjeda i dodatno značajna.

"Pogađali smo sve što smo mogli, to je dobar recept za pobjedu."- našalio se trener domaćeg sastava, Stan Van Gundy, nastavivši: "Kada igramo onako kako smo dogovorili u svlačionici, uz pozitivan šut, teško smo pobjedivi."

Rafer Alston (20 poena) junak je pobjede koji je dominirao prodorima, šutevima s malih udaljenosti, a prvi promašaj iz igre zabilježio je tek sredinom druge dionice. U prve dvije utakmice bivši igrač Houston Rocketsa gađao je svega 3/17, ali ovaj put to se drastično promijenilo.

Mickael Pietrus kojeg smo prozvali zbog slabijih izvedbi u uvodne dvije utakmice, ovaj put bio izrazito koristan postigavši 18 poena kao rezerva. Njegov je učinak bio upravo ono što je Orlando trebao, injekcija poena s klupe čime je održavao rezultat kad se pogleda učinak rezervnih igrača s obje strane.

Magic je ključnu prednost napravio u drugoj četvrtini koju su dobili devet razlike, a kada je Kobe s druge strane napokon dobio pomoć suigrača, to nije pomoglo jer su domaćini bili u zoni, pogađali su iz svih situacija. Ako ćemo se držati statistike, jasno se vidi gdje je bila dominacija pobjedničkog sastava.

Skok centara Lakersa bio je slab, a iako gledajući ukupni skakački učinak oba sastava, ne čini se da je razlika bila istaknuta, međutim kada tri najveća skakačka potencijala Lakersa, Gasol, Bynum i Odom ukupno uhvate samo devet lopti jasno je kako nešto tu nije bilo kako treba.

No, najbolji igrač poraženog sastava, Kobe Bryant nije tražio isprike: "Oni su sjajna ekipa, sigurno ne mekana kako ih neki žele opisati. Odlično su trenirani, vođeni od strane kvalitetnog stručnjaka, i nije čudno što su došli u priliku pobijediti. Međutim, rekao bih da smo utakmicu izgubili obrambenom neučinkovitošću. Takva konstatacija ostaje sama po sebi, jer ništa drugo ne može biti krivo ako protivniku dopustiš više od 60 posto šuta."

Rashard Lewis i Hedo Turkoglu također su dali svoj udio u ovoj važnoj pobjedi. Lewis je nastavio odličnu formu s 21 poenom ( po pet skokova i asistencija), dok je turski reprezentativac postigao tri manje. Ovako ujednačen napad i kvalitetna realizacija biti će potrebna i iduću utakmicu koja će biti najvažnija do sada, iako u finalu svaki dvoboj nosi važnost. Kod Lakersa, Kobe je bio najefikasniji sa 31 poenom, Gasol je ubacio 23, a Ariza 13. Odom i Farmar kao rezerve postigli su po 11 koševa.

Nakon ovog dvoboja računica je jasna, pobjedom Orlando potpuno izjednačuje seriju, te dolaze u priliku čak i povesti, dok porazom Lakersi ostaju na mali korak od naslova, jer izgledi nekoga da ostane bez trofeja nakon vodstva od 3-1 praktički su nepostojeći.

http://www.youtube.com/watch?v=GSIaWj-SG-0


kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije