Magični Orlando se ne boji Lakersa

Radiosarajevo.ba
Magični Orlando se ne boji Lakersa

U večernjim satima u četvrtak igra se prva utakmica velikog NBA finala između LA Lakersa i Orlando Magica, završne serije NBA sezone koja je bila puna preokreta, raznih priča, velikih ostvarenja.

Glavni čovjek lige, David Stern nije najsretniji što u finalu neće gledati Kobea Bryanta protiv LeBrona Jamesa, jer duel dvojice najboljih igrača na planeti donosi i najviše gledatelja pred tv ekrane, a naravno, niti finansijska strana od sponzora nije za odbaciti. LeBron i njegovi Cavsi naletjeli su na zid u liku Orlando Magica, tima koji je u prvoj fazi doigravanja prošla sve i svašta, od Howerdovog kritiziranja trenera do konstantnih propuštenih visokih prednosti koje su imali u gotovo svakoj utakmici.

"Imali smo svojih problema, ali važno je da smo pokazali da imamo karakter, borili smo se i u finalu smo posve zasluženo. Sada želimo otići do kraja", optimističan je trener Magica, Stan Van Gundy.

Međutim, kada je najviše trebalo ekipa je pokazala pravo lice. Rekli bismo da je ključna utakmica bila sedma protiv Boston Celticsa. Malo je ko očekivao da će Orlando to proći, posebno jer se igralo na teškom gostovanju. Ali, igrači Magica odigrali su briljantno, još uvijek aktualne prvake pregazili su i najavili velike mogućnosti. Protiv Clevelanda, s druge strane, bilo je mnogo lakše. LeBron James je bio jedini pravi konkurent Orlandu, i praktički samostalno je Cavsima donio dvije pobjede, a serija je vrlo lako mogla završiti i glatkih 4-0 za sastav s Floride.

Lakersi su imali vlastitih problema. Teška serija protiv oslabljenih Rocketsa nadvila je oblak sumnje nad ekipu koja je pred doigravanje figurirala kao prvi favorit. Naposljetku, najvažnije pitanje u glavama komentatora, novinara, navijača bilo je "Kako će pobijediti jače ekipe, ako se toliko muče sa Houstonom, koji igra bez najboljih igrača?". Odgovor je brzo uslijedio. Iako su teško krenuli protiv Denvera u finalu Zapadne konferencije, posljednje dvije utakmice odigrali su sjajno, posebno posljednju koju su dobili 27 razlike u gostima.

"Mučili smo se u određenim trenucima doigravanja, ali svaka ekipa to prolazi prije ili kasnije. Kada su se od nas očekivale pobjede mi smo ih ostvarili." - izjavio je Phil Jackson, koji traži svoj deseti prsten prvaka u velikoj trenerskoj karijeri.

Odlična vijest za oba finalista jest što će nastupiti bez ozlijeđenih igrača. Ponajviše se to odnosi na Orlando i Jameera Nelsona, koji nastupa kao duhovni vođa Magica, a svoju važnost dokazao je u dosadašnjem doigravanju kada je sjedio na klupi povezujući komunikaciju trenera s igračima. Iako nije igrao dobra četiri mjeseca, i samim time se teško može očekivati njegov učinak iz prvog dijela sezone, sama Nelsonova pojava, čak i u manjoj minutaži s klupe, značit će mnogo za igrače Orlanda.

Howard bez konkurencije

Naravno, kao i u svakoj seriji u doigravanju svjetla pozornice biti će usmjerena prema najboljima, ili bolje rečeno, najvažnijim igračima obaju sastava. Dwight Howard, realno najdominantniji centar današnjice biti će glavna karika Orlanda. Bitna značajka jest kako Lakersi nemaju klasičnog, teškog centra koji bi se fizički mogao nositi s Howardom. Gasol i Bynum su ipak drugačiji tip igrača. Španjolac više ide na finesu, tehniku, dok je Bynum ovo doigravanje nekoliko puta bio u sukobu s trenerom Philom Jacksonom koji nije bio zadovoljan igrom svog prvog centra. Posebno se to odnosi na brze osobne pogreške koje mladi Laker često počini. Ne treba nas začuditi ukoliko ovdje minutažu dobiju i malo korišteni DJ Mbenga i Josh Powell koji imaju kila, ali ne previše kvalitete da bi centra Magica mogli zaustaviti. No, njihova uloga svodila bi se na što češće slanje Howarda na liniju slobodnih bacanja.

Nije tajna da u Lakersima sve počinje i završava na Kobeu Bryantu. Igrač koji po svaku cijenu želi osvojiti prvi prsten prvaka bez pomoći Shaquillea O'Neala imat će puno posla s visokim i agresivnim čuvarima Orlanda. Ta uloga mogla bi najviše pripasti Mickaelu Pietrusu koji je dobro čuvao LeBrona Jamesa iako je ovaj imao sjajnu statistiku.

Pietrus je svjestan težine tog posla: "Kobe je super zvijezda, igrač kojeg je nemoguće zaustaviti, isto kao i Jamesa. Moja zadaća je da mu maksimalno otežam zadatak, a najviše ću se usredotočiti da presiječem dotok lopte prema njemu u posljednjoj četvrtini."

Francuski je reprezentativac igrao odlično kako je odmicalo doigravanje i predstavlja najveću snagu Orlanda s klupe. Protiv Cavsa sam je nadvisio sve rezervne igrače Clevelanda, dok će ovdje imati ipak teži posao, jer je klupa Lakersa daleko šira i kvalitetnija od one Magica.

Najveća snaga tima s Floride jeste šut za tricu. Najbolja tricaška ekipa lige na visokom postotku vanjskog šuta bazira gotovo sve svoje uspjehe. To su najbolje osjetili Cavsi koji su samo mogli gledati kako im protivnici trpaju ukupno 62 trice u šest utakmica. Rashard Lewis i Hedo Turkoglu zbog svoje visine predstavalju izazov za svakog čuvara. Turkoglu je imao dosta teško doigravanje. Najsvjetliji trenutak bio mu je pobjedonosni koš za sirenom protiv Philadelphije, ali veliki dio playoffa mučio se sa šutom. A zadatak će u finalu biti najteži mogući jer će ga vrlo vjerojatno čuvati Kobe Bryant.

Važno je napomenuti kako je Orlando u regularnoj sezoni oba puta slavio protiv Lakersa, podatak koji nije za odbaciti. Najbolji igrač u tim utakmicama bio je Jameer Nelson, to je zasigurno i jedan od razloga zašto ga igrači Magica žele ponovno vidjeti u sastavu.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije