Legendarna košarkašica preminula poslije teške borbe sa rakom

0
Radiosarajevo.ba
Legendarna košarkašica preminula poslije teške borbe sa rakom
Foto: Printscreen / Simone Edwards

Simone Edwards, jedna od najboljih košarkašica u historiji ženske NBA lige, preminula je u 50. godini života poslije višegodišnje borbe sa rakom.

Simone Edwards je košarkom počela da se bavi sasvim slučajno. Tokom jednog atletskog takmičenja na Jamajci trener Seminole State koledža je uočio veliki potencijal u Edwardsovoj i nije pogriješio.

U sezoni 1996/97. bila je jedna od najvažnijih igračica univerziteta Iowa, sa više od 50 posto ubačenih šuteva iz igre. Godine 1997. je postala član New York Liberty, ali za njih nije odigrala nijednu utakmicu.

Enis Bešlagić nasmijao sve:' O, ministre... Šta se šunjaš?'

Enis Bešlagić nasmijao sve:' O, ministre... Šta se šunjaš?'

Na debi je čekala sve do 2000. godine. Tada je potpisala ugovor sa Seattle Storm, a u narednih šest sezona odigrala je svaku utakmicu i bila je jedna od najzaslužnijih za osvajanje titule 2004. godine.

Dvije godine kasnije se povukla iz WNBA, a 2021. godine joj je dijagnostikovan rak. Dvije godine se borila sa opakom bolešću, ali je 17. februara izgubila bitku.

"Tužni smo zbog smrti naše Simone Edwards. Naš 'Jamajčanski uragan' bila je pravi ratnik na terenu, ali i van njega. Njenom nevjerovatnom energijom i optimizmom donijela je radost mnogima", napisali su na oficijelnom Twitter nalogu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije