Legedarni Del Harris odlazi u penziju

Radiosarajevo.ba
Legedarni Del Harris odlazi u penziju

Del Harris, legendarni NBA trener koji je protekle sezone navršio točno 50 godina radnog staža u košarci, odlučio je završiti karijeru koja mu je donijela jedno finale NBA lige davne 1981. sa Houston Rocketsima, te nagradu za trenera godine 1994. kada je vodio ekipu LA Lakersa.

Harris je u karijeri prošao kao rijetko koji trener. Rane godine je proveo trenirajući srednjoškolsku, univerzitetsku košarku, da bi 1979. godine dobio prvi posao u NBA ligi kao trener Houstona koje je odveo do jednog polufinala konferencije, a već u drugoj godini do spomenutog finala.

Osim Rocketsa i Lakersa vodio je i Milwaukee, dok je najviše vremena proveo kao pomoćni trener. Ovu sezonu završio je kao asistent u Chicago Bullsima nakon nekoliko sezona na klupi Dallasa.

Danas 72-godišnji Harris u karijeri je ostvario omjer 556-457 u 12 sezona kao glavni trener, a interesantno jest da je sedam sezona u 1970-ima proveo i u Portoriku gdje je također imao uspjeha.

Godine 1998. bio je pomoćnik Rudyu Tomjanovichu na klupi reprezentacije SAD-a koja je nastupala na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj gdje su sa šarenim sastavom osvojili brončanu medalju. Reprezentativnu karijeru završio je na kormilu Kine na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije