LeBron razočaran, Cavsi kreću u remont

Radiosarajevo.ba
LeBron razočaran, Cavsi kreću u remont

Još se nisu niti dojmovi slegnuli nakon poraza Clevelanda u finalu Istoka od strane Orlanda, a u Cavsima je već nastala velika panika.

Povod toga jest izuzetno ljuti, razočarani LeBron James koji je odmah nakon utakmice odjurio u svlačionicu potpuno ignoriravši sve oko sebe. Nije čestitao protivnicima, niti je pozdravljao ljude koji zastupaju njegove sponzore, previše je tu bijesa bilo. Nitko ovogodišnjem MVP-u lige to neće uzeti za zlo, s obzirom na sve što je dao, učinio da Cavsi dođu do velikog finala. Međutim, ponovila se priča od proteklih godina. James nema dovoljno dobre suigrače.

Ta teorija ne zvuči previše logično kad se kaže na glas, s obzirom da su Cavsi bili prva ekipa u regularnoj sezoni sa 66 pobjeda, a do tog rekorda stigli su ponajviše zahvaljujući odličnoj hemiji u timu gdje je svaki igrač dao veliki udio. Kada je krenulo doigravanje, dvije serije protiv Detroita i Atlante završene su ekspresno, s ukupno osam čistih pobjeda, bez poraza i bilo kakve prijetnje za istim.

Onda je na red došao Orlando i odjednom sve slabosti Clevelanda izašle su na vidjelo.

Osim LeBrona, Cavsi nisu imali igrača koji će se nositi s fizički snažnijim, višim protivnicima na drugoj strani koji gađaju trice kao na streljani. Upravo je taj nedostatak visine, fizičke snage bio jedan od glavnih uzroka poraza od Magica. Cavsi nisu imali igrača koji će zatvoriti sjajne šutere sastava s Floride. Orlando je oborio rekord lige u serijama koje su odigrane u šest utakmica, postigli su čak 62 trice, a od toga 12 u posljednjoj, najvrednijoj pobjedi.

Jedan od igrača na koje je LeBron računao da će mu pomoći, bio je Maurice Williams. Ali, osim preambicioznih najava (garancija da će Cavsi pobijediti), Williams nije ništa pokazao. Tek je u petoj utakmici odigrao kvalitetno, iako je i tada loše šutirao. Delonte West, imao je solidnih desetak koševa u prosjeku, no to nije nešto što će donijeti prevagu, a veterani u liku Zydrunasa Ilgauskasa, Bena Wallacea, Joea Smitha, Wally Sczerbiaka nisu pokazali baš ništa.

"Svi smo razočarani, kako ne bi bili. Teško je LeBronu i shvaćam zašto je onako odjurio, jer na kraju krajeva, osjeća se isto kao i ja. Izgubili smo. Rekao nam je samo da moramo više raditi, nije se ljutio, jednostavno je bio tužan. Težak je ovo bio dan za sve nas", kazao je pomalo emotivno Mo Williams.

Najgora u cijeloj toj priči bila je klupa Cavsa. Dovoljno je samo reći kako je jedini pravi igrač od rezervi Orlanda, Mickael Pietrus sam deklasirao kompletne rezerviste Clevelanda s visokih 83:66, gledajući ukupni broj koševa u svim utakmicama. Nakon svega, LeBron je morao s upravo senzacionalnim prosjekom od 38 koševa, osam skokova i asista, u finalu konferencije, dvoranu Magica napustiti pognute glave, jer takav nevjerojatan učinak nije bio dosta da njegova ekipa prođe u veliko finale.

Nakon svega najgore je bilo vlasnicima Cavsa i generalnom menadžeru Dannyu Ferryu koji je u šest godina koliko je James u klubu uspio ostvariti maksimum s ovim rosterom.

Novi šok u klubu dočekali su samo sat vremena nakon poraza u Orlandu, kada je Ben Wallacea okupljenim novinarima najavio kako će ozbiljno razmisliti da ovoga ljeta završi karijeru, iako mu je preostala još sezona ugovora za koju bi trebao inkasirati 14 miliona dolara. Zbog stalnih problema s povredama, bivši igrač Detroita ima namjeru pozabaviti se svojom budućnošću u NBA ligi.

Nakon svega dobroga što su napravili ove sezone, ovakav poraz najgori je mogući epilog za vodstvo kluba koji su planirali već ovoga ljeta produžiti ugovor s Jamesom, ali sada ostaje pitanje da li će LeBron pristati na tako nešto. U suprotnom, ljeto 2010. ostala bi velika lutrija poslije koje bi se ekipa Clevelanda ponovno vratila u prosjek, naravno, ukoliko bi LeBron odlučio sreću potražiti u nekom drugom klubu gdje bi imao bolju priliku osvojiti naslov prvaka.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije