Lakersima 15. naslov prvaka NBA (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Lakersima 15. naslov prvaka NBA (VIDEO)

Los Angeles Lakersi pobjednici su NBA američke profesionalne košarkaške lige. U nedjelju u Orlandu Lakersi su pobijedili ekipu Orlando Magic rezultatom 99-86, i time odnijeli naslov s ukupnom omjerom od 4-1 u dobivenim utakmicama u finalu doigravanja.

Titula koja je u nekoliko kategorija - istorijska. 10. naslov za Phila Jacksona (4. s Lakersima, 6 ima s Chicagom), čime je prestigao Reda Auerbacha, 4. za MVP-a finala Kobea Bryanta, koji je u petoj ubacio 30, u kompletnom finalu 162, odnosno 32,4 u prosjeku, uz gotovo 6 skokova i 7 asistencija po susretu.

http://www.youtube.com/watch?v=_3BxHntAESY


Bryant je nakon sirene otrčao u zagrljaj Jacksonu, trenutak za kojeg su Lakersi držali dah od prošlogodišnje katastrofe protiv Celticsa. Bryant je konačno dokazao da može bez Shaquillea O'Neala:

"To je bilo pravo mučenje za mene. Često sam se susretao s tim izjavama, ali nisam mogao ništa osim čekati da dokažem da su u krivu."

Jedno od prvih pitanja s kojim se Phil Jackson morao suočiti jest njegov komentar od prije nekoliko sezona kada je Bryanta nazvao sebičnim igračem - "naučio je voditi tim, ljudi ga žele pratiti. Naučio je davati timu puno više nego prije, to je sjajno za njega i sjajno je za gledati."

Rezultat od 4-1 bit će zapamćen u istoriji kao jedno od najtežih 4-1 finala ikada. Lakersi su prvu dobili s 25 poena razlike, no ništa nakon toga nije došlo lako. Courtney Lee promašio je pobjedu sekundu prije kraja regularnog vremena u drugoj, Orlando je imao pet razlike minutu prije kraja u četvrtoj, obje su otišle u produžetke u kojima su slavili Lakersi.

Lakersi su jednostavno ove sezone bili najbolji. Ekipa koja nije ovisila samo o Bryantu, ekipa koja je imala i sjajnog Španjolca Paua Gasola, pouzdanog Lamara Odoma (17 poena, 10 skokova u 5. utakmici), veterana Dereka Fishera, nadolazećeg Trevora Arizu (koji je u 5. utakmici ubacio 15 koševa, i kroz čitavu seriju pokazao zrelost) i Andrewa Bynuma, koji je nakon prošlogišnje kalvarije s ozljedama ovoga puta dizao pobjednički pehar.

Velika sezona okrunjena fenomenalnim doigravanjem u kojem su najbolji bili Los Angeles Lakersi. A put im nije bio lagan. Nakon Utah Jazza u prvom krugu Lakersi su morali svladati Houston Rocketse, te nakon toga Denver Nuggetse u finalu Zapada.

No, niti Orlando nema za čime žaliti. Uspjeli su svladati Philadelphiju u prvom krugu, Boston u iscrpljujućoj seriji od 7 utakmica, te na kraju Cleveland Cavse i kralja LeBrona Jamesa, kojem su prolongirali krunidbu za barem još jednu sezonu. Lakersi su ipak bili previše za ovaj tim, tim kojem šut nije stao od posljednje utakmice sa Sixersima, tim koji ima ponajboljeg centra današnjice, Dwighta Howarda, koji je u posljednjoj utakmici NBA finala ubacio 11 koševa uz 10 skokova.

Slika Phila Jacksona i tuširanja šampanjcem kojeg mu je pružio Kobe Bryant ostat će urezana u pamćenje NBA fanova kada je u pitanju sezona 2008./2009. Los Angeles Lakersi za istoriju.

Bryant MVP finala

Bryant je konačno mogao odahnuti: "bio sam toliko fokusiran na ovaj naslov da sam većinu vremena bio zlovoljan, sada sam kao klinac u trgovini sa slatkišima." Nagradu za MVP-a finala primio je iz ruku Billa Russella, čovjeka koji je s Bostonom osvojio 11 titula.

"Osjećam kako sam skinuo veliki kamen s leđa. Ovo je tako dobar osjećaj, želim uživati u trenutku. Osjećam se kao dijete u dućanu sa slatkišima", rekao je Bryant, koji je gubio posljednja dva finala, 2004. od Detroita i prošle godine od Bostona.

MVP finala otkrio je i pojedinosti slavlja u svlačionici.

"Phil (Jackson) je skinuo svoje naočale, zabacio glavu unatrag i natopio se šampanjcem jer je ovo njegovo posebno vrijeme. Za nas je s druge strane posebno što smo upravo mi ekipa koja mu je omogućila da osvoji istorijski deseti NBA prsten", dodao je Bryant.

kosarka.hr/totalsport/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije