Lakersi poveli u finalu Zapada

Radiosarajevo.ba
Lakersi poveli u finalu Zapada

Kobe Bryant i njegov 41 poen ovoga puta nisu bili priča utakmice. Lakersi su slavili 103:97, međutim mnogima je kroz glavu prošao deja vu s prve utakmice kada je krilo Lakersa, Trevor Ariza presjekao loptu koju je tada sa strane izveo Anthony Carter, da bi na kraju donio svojoj ekipu važne poene sa slobodnim bacanjima.

Ovoga puta, loptu s strane terena izveo je nešto viši Kenyon Martin koji je najprije morao prebaciti loptu preko dugačkog Lamara Odoma, uspio je u tome, međutim Ariza je još jednom bio tu kako bi presjekao loptu i izborio dva slobodna bacanja koja su odlučila utakmicu. Upravo taj prekršaj na Arizi bio je djelo Carmela Anthonya koji je time zbog šestog prekršaja morao napustiti utakmicu.

"Trevor ima vrlo dugo ruke, razmišlja na pravi način, lukav je i tomu je donijelo mogućnost da pročita namjeru Nuggetsa i još jednom oduzetom loptom donese nam pobjedu", pohvalio je svog suigrača Kobe Bryant.

Anthony je u posljednjih pet playoff susreta u prosjeku postizao 35 poena, ali ovo nije bila njegova večer. Ubacio je samo 21 poen, uz mizeran šut 4-13, a samo je tri poena postigao u drugom poluvremenu. Bryant je, s druge strane, akciju prije gore navedene pogodio tricu kojom je preokrenuo posljednje vodstvo Nuggetsa na utakmici od 93:95, do 96:95. Bez Anthonya u sastavu, ostalo je samo 36 sekundi domaćima da smanje zaostatak, međutim pokušaj Billupsa s osam metara nije pogodio niti obruč.

Anthony je držeći se za glavu na klupi proveo te posljednje sekunde, da bi nakon susreta razlog poraza vidio u vrlo dobroj predstavi Gasola: "Mislim da je Gasol bio ključ pobjede Lakersa večeras. Pogađao je šuteve izvana, teško ga je bilo udvajati, a uz njega čuvati i Kobea."

Utakmica je bila vrlo žustra, s čak pet dosuđenih tehničkih pogrešaka, niti jedna ružnija od one koju je pokupio JR Smith. Naime, bek Nuggetsa je pogodio tricu preko Vujačića nakon čega ga je grubo provocirao. Sudije to nisu tolerirale, te su mu dodijelili tehničku pogrešku, poen koji je realizirao Bryant.

Nuggetsima je ovo bio prvi domaći poraz od 9. marta, u ovogodišnjem doigravanju pobijedili su u svih dosadašnjih šest utakmica u svojoj dvorani. Četvrta utakmica, koja će za Denver biti ključna za ostanak u seriji, na rasporedu je u ponedjeljak.

Gasol je postigao 20 poena uz 11 skokova za pobjednički sastav, 16 je dodao odlični Ariza, a domaćima nisu pomogla niti šestorica igrača s dvocifrenim učinkom. Billups je imao 18 poena i sedam asistencija, Andersen 15, a Nene 13 koševa. Međutim, dovoljno je pogledati statistiku gdje se vidi kako su Nuggetsi pogodili samo pet od 27 pokušaja za tricu što im je donijelo samo 18 posto šuta s udaljenosti, a ukupno su gađali 39 posto što je bilo nedovoljno za svladati goste iz Los Angelesa.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije