Lakersi poveli 2-0

Radiosarajevo.ba
Lakersi poveli 2-0

Kompletan NBA svijet zanijemio je kada je Courtney Lee pokušao alley-oop u zadnjoj sekundi regularnog vremena pri izjednačenom rezultatu, Staples Centar nikada nije bio tiši.

A onda - uzdah olakšanja. Lee je promašio šut, a Lakersi su dobili šansu u produžetku. Šansu koju nisu ispustili, konačnih 101:96 za mirnih 2-0 uoči puta u Orlando. Izgleda da je prošlogodišnji neuspjeh protiv Bostona bio dovoljan, ova ekipa za cilj ima samo naslov.

"Sada bi bili u potpuno drugoj situaciju da je taj šut ušao. Svima nam je bilo lakše kada se to ipak nije dogodilo" - upozorava Pau Gasol, koji je ubacio 24 koša uz 10 skokova.

A Gasol ni ne sluti koliko je u pravu. Naime, kada tim povede 2-0 u NBA finalu, osvaja u 94% slučaja, tek tri ekipe uspjele su nadoknaditi taj nesretan deficit od dva prema nula. Posljednja ekipa koja je to učinila bila je Miami Heat.

Stan Van Gundy bio je svjestan situacije: "propustili smo sjajnu priliku, ne znam što da kažem. Mislim da smo dobro šutirali, Hedo Turkoglu uputio je fenomenalan pas, a Lee je promašio".

Kobe Bryant nakon fenomenalne prve utakmice u drugoj je ubacio 29 poena uz 8 asistencija, no izgubio je i 7 lopti - "danas smo propustili ispuniti dosta zadataka, toga moramo biti svjesni".

Orlando je predvodio Rashard Lewis sa 34 koša, 11 skokova i 7 asista, Hedo Turkoglu dodao je 22 uz 6 skokova, dok je Dwight Howard nastavio s dominacijom pod koševima, 17 poena, 16 skokova, 4 blokade, 4 asistencije i 4 ukradene lopte. Ipak, uz 7 izgubljenih. Nije bilo dovoljno za trijumf u gradu anđela, iako su Lakerse nadskakali (44-35), iako su pogodili 10 trica od 30 pokušaja, sve se svelo na taj šut Courtneyja Leeja kojeg će Magic dugo pamtiti.

Ipak, ni Howard ni Lee nisu htjeli staviti preveliki naglasak na tu akciju: "previše izgubljenih lopti. Imali smo šansu dobiti utakmicu, no ispustili smo je" - slično razmišljaju svi košarkaši Orlanda, no taj šut ipak će ostati posebno urezan u njihova sjećanja.

Kod Lakersa valja izdvojiti i 19 poena te 8 skokova Lamara Odoma s klupe, učinak kakvog Orlando od svojih "rezervi" nije imao. Izgleda da su Lakersi na pravome putu da se iskupe za prošlogodišnju blamažu u posljednjoj utakmici NBA finala, sada su tek na milimetar od naslova. Samo dvije pobjede u sljedećih 5 utakmica i postaju nova generacija žutih koja odlazi u vječnost.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije