Lakersi i Spursi zakazali na startu

Radiosarajevo.ba
Lakersi i Spursi zakazali na startu

Chris Paul sredio Lakerse

Nakon Orlanda i San Antonio Spursa, i aktualni su prvaci NBA lige, košarkaši LA Lakersa, izgubili prednost domaćeg parketa već u prvoj utakmici prvog kruga doigravanja.

Serija između drugoplasirane i sedmoplasirane ekipe Zapadne konferencije u Staples Centeru je u nedjelju počela 109-100 pobjedom New Orleans Honetsa, koje je ka pobjedi fantastično vodio fenomenalni razigravač Chris Paul.

Zabio je 22 od svoja 33 koša u drugom poluvremenu, od čega čak 17 u posljednjoj četvrtini, i to često u dvobojima 1-na-1, koristeći činjenicu da ga igrači Phila Jacksona nisu udvajali. Osim koševe, za koje je potrošio samo 18 lopti (2-3 šut za tricu, 9-15 za dvicu), 25-godišnji je playmaker u pobjedu ugradio također 14 asistencija, među kojima nekoliko uistinu briljantnih, sedam skokova, četiri ukradene i samo dvije izgubljene lopte.

Najbolje su ga pratili Carl Landry sa 17 i Jarret Jack s 15 koševa.

Hornetsi su vodili većim dijelom utakmice. Kobe Bryant nije ih uspio spriječiti u tome iako je utakmicu završio s najviše (34) koševa od svih igrača na terenu. Za 13 ubačaja potrošio je 26 lopti.

Nije bio raspoložen Pau Gasol, koji je u prvom poluvremenu zadobio posjekotinu ispod oka nakon sudara glavama s Emekom Okaforom. Iz igre je gađao 2-9 za ukupno osam poena i osam skokova. Ron Artest bio je na visokoj razini s učinkom od 16 koševa i 11 skokova.

Drugu utakmicu serije Lakersi i Hornetsi odigrat će u srijedu na istom mjestu.

NBA doigravanje, prvi krug, Zapadna konferencija:

LA Lakers (2) - New Orleans (7) 100-109 (Bryant 34k, 4s, 5a, Artest 16k, 11s / Paul 33k, 7s, 14a, 4ol)

(New Orleans vodi 1-0 u seriji)

 

Memphis slavio u San Antoniju

Osmoplasirana ekipa Istočne konferencije NBA lige, košarkaši Memphis Grizzliesa, pobijedili su u prvoj utakmici prvog kruga doigravnja prvopostavljene San Antonio Spurse u njihovu AT&T Centeru 101-98.

U izjednačenoj i neizvjesnoj završnici Shane Battier zabio je tricu na dodavanje Mikea Conleyja 24 sekunde prije kraja utakmice za 99-98 vodstvo gostiju. U idućem napadu Tony Parker stvorio je čisti šut za tri poena Georgeu Hillu iz kuta, ali lopta nije prošla kroz mrežicu. Tony Allen potom je realizirao oba bacanja nakon iznuđene osobne pogreške za goste, a Richard Jefferson promašio tricu za produžetak s istekom vremena.

Spursi nisu bili na visini zadatka bez svog najboljeg igrača, Argentinca Emanuela Ginobilija, koji je u posljednjoj utakmici sezone ozlijedio lakat.

U njegovoj odsutnosti najbolji su bili Tim Duncan sa 16 koševa i 13 skokova, te Tony Parker s 20 koševa i pet asistencija.

Veteran Duncan nije se, međutim, pod koševima mogao nositi s dominantnim tandemom gostiju: Zach Randolph ubacio je 25 koševa uz 14 skokova, a španski centar Marc Gasol 24 koša uz devet skokova. Obojica su imali po tri asistencije i dvije blokade.

O. J. Mayo je za goste s vanjskih pozicija dodao 13 koševa, a Battier 10.

NBA doigravanje, prvi krug, Zapadna konferencija:

San Antonio (1) – Memphis (8) 98-101 (Duncan 16k, 13s / Randolph 25k, 14s)

(Memphis vosi 1-0 u seriji)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije