Košarkaški BiH u problemima: Rusi mjesto utakmice pomjerili za 1.000 kilometara

Radiosarajevo.ba
Košarkaški BiH u problemima: Rusi mjesto utakmice pomjerili za 1.000 kilometara
Svako gostovanje košarkaške reprezentacije BiH ne može da prođe bez problema. Nakon što su prošlog jula na turnir u Makedoniji otišli autobusom sada su se pojavili problemi u vezi sa putem za Rusiju.

Tamo ipak neće autobusom već avionom, ali je pod znakom pitanja da li redovnom linijom ili charter letom, prenosi Sport1.

Naime, ekipa BiH 23. februara trebala bi odigrati svoj susret protiv Belgije u Sarajevu, od 20 sati, a samo dva dana u kasnije u Permu bi trebala odmjeriti snage sa snažnom Rusijom i to do 15 sati. S obzirom na to da ne postoji redovna linija za Perm, košarkaši bi morali da presjedaju u Moskvi pa bi na meč stigli direktno iz aviona.

Zbog toga Košarkaški savez BiH uputio je zahtjev Europskoj košarkaškoj federaciji (FIBA) da im izađe u susret, pošto nisu u stanju da sami plate charter let. KS BiH tražio je od FIBA da im nadoplati razliku u novcu između karata redovne linije i charter leta ili da im pomjeri utakmicu za ponedjeljak ili da meč bude odigran u Moskvi.

Odgovor čelnika europske kuće košarke još nije stigao, mada prema riječima tehničkog sekretara KS BiH Nataše Bašović mogao bi da bude vrlo brzo, čak i danas.

"Utakmica će biti igrana u nedjelju i nema pomjeranja termina. Također, odbačena je mogućnost da utakmice bude igrana u Moskvi, što bi nama najviše odgovaralo, pa sada čekamo da vidimo šta će FIBA odlučiti. Veliki su nam problemi u vezi sa organiziranjem charter leta, jer cijena može ide do 100.000 eura, što zavisi od kompanije, pređenih kilometara, vremena čekanja i još mnogo toga", izjavila je Bašovićeva.

Direktor reprezentacije BiH Siniša Kovačević vjeruje da će im FIBA izaći susret.

"Poslije utakmice u petak uveče prvi let za Moskvu imamo u subotu ujutro dok istog dana poslijepodne nema komercijalnog leta za Perm već u nedjelju ujutro, pa bismo morali noćiti u glavnom gradu Rusije, a onda na daleki put, što bi praktično značilo da bismo iz aviona otišli direktno u dvoranu na meč. To nije ozbiljno ni u nižim ligama, a kamoli u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Problem su dodatni troškovi za charter let, koji su sigurno tri puta veći nego što bismo platili karte za redovnu liniju i nadamo se da će nam izaći u susret. Međutim, FIBA je ažurna kada se nešto direktno tiče nje same, a kada su u pitanju tuđi problemi dugo se čeka odgovor kao što je sada slučaj", izjavio je Kovačević.

Glavni grad BiH od Perma je udaljen 3.031 kilometar vazdušne linije dok od Moskve do Perma ima 1.158, a Sarajeva do Moskve 1.901 kilometar.


Pročitajte više na: http://sport1.ba/reprezentacija/zmajevi-u-problemima-to-se-ne-desava-u-nizim-ligama-a-kamoli-u-kvalifikacijama-za-sp/108406

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije