Košarkaši Srbije nadigrali Španiju

Radiosarajevo.ba
Košarkaši Srbije nadigrali Španiju

Prvi favorit prvenstva, od pojedinih komentatora proglašena novim europskim prvakom prije nego je Europsko prvenstvo i počelo, reprezentacija Španije dobila je težak šamar na samom početku Eurobasketa. Europske i olimpijske viceprvake, te svjetske prvake iznenađujuće je svladala Srbija.

Pobjeda Srbije 66:57 nije toliko iznenađenje, koliko je uvjerljivost pobjedog tima Srbije. Konačnih devet razlike ne oslikava pravo stanje stvari u dobro ispunjenoj dvorani u glavnom gradu Poljske, jer su Srbi vodili od početka do kraja, uglavnom s dvoznamenkastom prednosti.

Da Španci neće u Varšavi neće proći po planu moglo se naslutiti već nakon prvog dijela koje je završilo 38:23 za Srbiju. U drugom dijelu su Španci su uspjeli prići na devet razlike (37:46), no Srbi prave seriju 9:0 i teškom tricom Milana Mačvana odlaze na ogromnih 56:37. U zadnjoj četvrtini “crvena furija” kreće u totalnu ofenzivu, no poraz nisu mogli izbjeći.

Takva obrana prisilila je Špance na grozan šut za tricu (2-19), s tim da su Španci prvu tricu pogodili tek iz 12. pokušaja. Jedini Španac koji je donekle nalazio rješenja u srpskoj obrani bio je Felipe Reyes koji je za 14 minuta postigao 12 koševa uz 6 skokova. Juan Carlos Navarro je za 14 koševa potrošio previše lopti (3-16 iz igre), a Pau Gasol je za 25 minuta skupio devet koševa (4-10 šut) uz sedam skokova.

Košarkaši Hrvatske bolji od Izraelaca

Hrvatska je u svojoj prvoj utakmici uz dosta muke savladala Izrael 86:79.

Hrvatska je vodila 20:10 nakon šest minuta igre i 23:12 minutu i pol kasnije, ali do toga sdošli isključivo zahvaljujući dominaciji u napadačkom skoku te snalažljivosti pod samim košem i pogođenim tricama Ukića. U drugoj četvrtini počeo je Eliyahuov show, a s njegovih deset lakih poena Izrael je smanjio na 42:37 na velikom odmoru.

Imali su Izraelci i +4 (51:55) napad kasnije nakon bacanja Halperina, ali Nikola Vujčić nije dao gušta svojima. S devet poena u četiri minute vratio je utakmicu na nulu uoči posljednje četvrtine (59:59).

Do kraja susreta igralo se koš za koš, ali su reprezentativci Hrvatske uspjeli otisnuti i na kraju, zahvaljujući koracima Mekela i šuta za tri poena iz nemoguće pozicije Guy Pninija, susret završili u svoju korist.

Slovenci se namučili protiv Britanaca

Slovenci su susret protiv Britanaca otvorili vrlo kvalitetnom šuterskom rolom Jake Lakoviča koji je s dvije trice (uz dvije asistencije) zadavao dosta problema Nateu Reinkingu. Uz Lakoviča nisu zakazali ni Erazem Lorbek i Primož Brezec, pa je nakon sedam minuta igre Slovenija imala 11 poena prednosti (18:7). Na drugoj strani, veći dio prve dionice je protekao u uigravanju Pops Mensah-Bonsua s ostatkom ekipe koja ja tek u završnici popravila šut i u drugu dionicu ušla s ubačenih 15 poena (15:27).

Za razliku od Slovenaca koji su u prvoj četvrtini postigli tri trice, reprezentacija Velike Britanije je prvu tricu (nakon četiri promašaja) postigla početkom druge dionice preko Archibalda, nakon čega su on i Mensah-Bonsu kombinirano ubacili sedam poena i došli na samo dva poena zaostatka (25:27 u 13. minuti). U 14. minuti Britanci poravnavaju na 29:29. Već pretkraj prvog poluvremena Britanija po prvi put dolazi u vodstvo (35:33), da bi na odmor s pozitivnim rezultatom ipak otišli Slovenci (35:37).

Tricom Gorana Jagodnika nakon tri i pol minute igre u drugom poluvremenu Slovenija se odlijepila na šest poena viška (38:44). Minutu i pol prije isteka treće četvrtine Betis i Boyd dovode Finchove odabranike opet na dva poena zaostatka (47:49), pa se u posljednjih deset minuta susreta ulazi s +4 za Sloveniju (47:51).

Susret je ipak prelomljen početkom posljednje četvrtine kada Slovenci nakon serije 12:5, koju su tricama otvorili Lakovič i Domen Lorbek, u 33. minuti odlaze na dvocifrenu prednost koju su uspjeli sačuvati sve do kraja susreta (59:72).

Vezano: Počelo Evropsko košarkaško prvenstvo

A-grupa:
Grčka - Makedonija 86:54
Hrvatska - Izrael 86:79

B-grupa:
Rusija - Latvija 81:68
Francuska - Njemačka 70:65

C-grupa:
Velika Britanija - Slovenija 59:72
Srbija - Španija 66:57

D-grupa:

Poljska- Bugarska 90:78
Turska - Litvanija 84:76

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije