Košarkaši Širokog prvaci države

Radiosarajevo.ba
Košarkaši Širokog prvaci države

Pred oko 5000 gledatelja u dvorani Pecara u Širokom Brijegu domaća momčad je pobjedom 81:75 osvojila titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Najveći posao Širokobriježani su odradili u Sarajevu gdje su uzeli break studentima koji su večeras odigrali dobru utakmicu i većim dijelom kontrolirali rezultat, ali na kraju su ipak stisnuli ruku ekipi iz Širokog Brijega s kojom će zajedno u narednoj sezoni predstavljati Bosnu i Hercegovinu u regionalnoj NLB ligi.

Oo što je sasvim sigurno obilježilo večerašnji susret je nevjerovatno velik procenat uspješnosti šuta za tri poena i kod jedne i kod druge ekipe.

Ekipa Širokog Eroneta sjajno je otvorila utakmicu, u devetoj sekundi Siriščević pogađa tri poena za pravu eksploziju u prepunoj dvirani Pecara. Bosna je u početku imala lošu realizaciju što je dobro kažnjavao Mason, već na samom početku se činilo da će ekipa Širokog lagano do pobjede ali su onda su košarkaši Bosne pogađali iz gotovo svoih pozicija.

Široki je imao blagu prednost do sredine prve dionice ali trojke Đorđevića, Ikonića, Ivanovića i Šehovića su preokrenule rezultat pa je tri minute prije kraja prve četvrtine rezultat glasio 15-21 u korist studenata. Minut prije kraja četvrtine Puljko na kratko prekida veliku seriju Bosne ali na drugoj strani Ovčina ponovo prezican, do kraja četvrtine igralo se koš za koš ali su izabranici Vlade Vukoičića zbog odličnog procenta sa šuta za tri poena prvu četvrtinu okončali u svoju korist rezultatom 19-26.

I u drugu četvrtinu studenti su krenuli furiozno, Đorđević i Ivanović pogađaju dvije vezane trojke za tada već veliku prednost Bosne. Zanimljivo, procenat šuta sa linije 6.25 u tim trenucima kod studenata iznosio je čak 80% odnosno 7 trojki od 9 pokušaja. Držali su igrači Bosne veliku prednost sve 4 minute pred kraj, a onda je proradio izvrsni Hrvoje Puljko koji ubacuje čak 10 poena zaredom od čega 3 trojke, zahvaljujući super raspoloženom Puljku Široki je na poluvrijeme otišao sa vodstvom od 39-37.

Početkom drugog poluvremena Ovčina pogađa za novo izjednačenje, a nedugo zatim Šehović sa zvukom sirene za kraj napada pogađa novu trojku za ekipu Bosne. Na startu drugog poluvremena Široki nije mogao do koša, serija Bosne je iznosila 7-0. Grgat je u nastavku često iz reketa pogađao a Ivanović ga je uspio zaustaviti samo prekršajima.

Kod Bosne je posebno bio raspoložen Šehović koji u trećoj četvrtini pogađa, svoju četvrtu trojku, bio je to njegov 18-ti poen. Treba spomenuti fantastičnog Masona koji je tijekom treće četvrtine u dva navrata iskoristio grešku u odbrani Bosne i sjajnim zakucavanjima dizao Pecaru na noge.

I u četvrtroj dionici gledali smo sjajnu košarku, obje ekipe su se smjenjivale u vodstvu, sjajno su za tri poena pogađali Ikonić kod Bosne te Špralja i Puljko u redovima Širokog.

Dvije minute do kraja utakmice Ivanović je dobio petu ličnu grešku što je u mnogome olakšalo posao igračima Širokog, Grgat je novim poenima povećavao prednost Širokog, Hajrić i Đorđević su držali Bosnu u igru ali izvrsni Puljko odlučio je da večeras titulu donese u Široki Brijeg, dva puta zaredom je pogodio za Široki u veoma važnim trenucima utakmice.

Minutu pred kraj susreta Đorđević promašuje dva slobodna bacanja ali Vučurović pravi skok u napadu nakon čega je fauliran te pogađa jedno od dva slobodna bacanja.

Nakon toga je bilo jasno da je Široki novi prvak BiH.

Igrači Bosne su pravili brzi faul nad Josipovićem, šutirao je Josipović slobodna bacanja, niti jedno nije pogodio ali to nije mnogo značilo igračima Širokog, vremena za Bosnu više nije bilo, Široki je sasvim zasluženo postao novi prvak Bosne i Hercegovine u košarci, rezultat je glasio 87-75.

Nakon pobjede Širokog oko 5000 gledalaca u dvorani Pecara zajedno su sa svojim ljubimcima proslavili šestu titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

sportin.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije