OKK Spars Realway: Početak najveće posljeratne košarkaške priče u Sarajevu

A. S.
OKK Spars Realway: Početak najveće posljeratne košarkaške priče u Sarajevu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / KK Spars Realway: Početak najveće posljeratne košarkaške priče u Sarajevu

Omladinski košarkaški klub Spars i Košarkaki klub Realway od danas su počeli najljepšu posljeratnu košarkašku priču u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Najuspješniji i najmasovniji košarkšaki klub od sredine decembra kreću u zajedničku poslovnu tehničku saradnju.

"Ovo je sigurno jedan historijski trenutak za košarkaški sport u Gradu Sarajevu i Kantonu Sarajevu, jer dolazi do saradnje, spajavanja, dva velika košarkaška kolektiva, koji za cilj ima jednu ogromnu košarkašku bazu koja broji 1.300 djece, koja trenira na 43 punkta u Sarajevu, s kojima će raditi 40 izuzetno kvalitetnih košarkaških trenera. KK Spars je trenutno viceprvak bih u seniorskoj konkurenciji, finalista Kupa BiH, klub koji je dao 50 reprezentativaca.  S druge strane, imamo KK Realway, koji ima najorganizovaniju školu košarke, ne samo u našoj zemlji, već i u regionu", kazao je Nihad  Selimović, do jučer predsjednik OKK Spars, a danas KK Spars Realway, koji je najavio nekoliko velikih projekata u narednom periodu.  

Prisutnima se obratio i Nedim Džemić, koji je s KK Realway do jučer pravio lijepu priču, a sada će zajedno sa KK Spars Realway krenuti u stvaranje još ljepše...

"Ovo je veliki projekt koji u ovom gradu trebaju iznijeti dva košarkaška bisera. Najveće bogatstvo koje djeca u ovom klubu imaju su ovi treneri. Odgovorno tvrdim da su ova dva kolektiva vratila košarku u sva naselja u našem gradu. Želimo da veliki košarkaški talas prenesemo na cijelu BiH. Kada je posljednji put prvak države bio iz glavnog grada? Vjerujem da se rijetki mogu sjetiti toga. E, mi smo tu da vratimo košarku u Sarajevu na mjesto koje mu pripada i da ponovo vratimo u glavni grad BiH Partizan, Crvenu zvezdu, Cedevita Olimpiju... Nadam se da ćemo uspjeti", dodao je Džemić. 

O planovima u ženskim selekcijama prisutnima se obratila Nidžara Munković-Tabaković, nekadašnja reprezentativca BiH, koja je u KK Realway radila kao koordinatorica ženskih selekcija. 

"Ovo smatram najsvečanijim trenutkom u igračkoj i trenerskoj karijeri. Danas smo ujedinili dva velika sportska kolektiva. Jučer smo imali prvu utakmicu pod jednim timom i to je bio velike praznik ženske košarke. Želimo da ženska košarka bude kolijevka i da vratimo žensku ligu u naš grad. Naše djevojke su na turniru u Sloveniji ostvarile sjajne rezultate, ali prije svega pokazale kako se predstavlja Grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina, na što smo svi mi u klubu ponosni", kazala je Munković-Tabaković. 

Prof. Amra Tuzović, predsjednica Akademije Spars, govorila je o planu unapređenja ekipe u svim, a posebno seniorskim selekcijama. 

"Radit ćemo na edukaciji trenera, jer su ljudski resursi naša najveća snaga. S pravilnom edukacijom možemo očekivati vrhunske rezultate, od škole košarke do takmičarskih selekcija. Sportsku akademiju Spars Realway u narednom periodu očekuje zaista opsežan posao i mi se iskreno nadamo da ćemo s dva čovjeka na čelu, kakvi su Selimović i Munković-Tabaković, napraviti pravu sportsku priču, ne samo u Sarajevu, već u BiH i cijelom regionu", kazala je Tuzović. 

Na kraju, Džemić je podvukao da je ovo projekt u gradu kojem niko ne može naći zamjerku, te da klub ima ideju da u februaru organizira košarkaški festival za mlade na kojem će nastupiti klubovi iz BiH i regiona. 

Spisak uposlenika i uprave OKK Spars Realway

Uprava: Amra Tuzović (uprava), Nihad Selimović i Nedim Džemić (predsjednici), Nermin Selimović (direktor).

Treneri: Sead Pešto, Kemal Ljubović, Orhan Džakmić, Dino Hrkić, Hanadin Karić, Dino Delić, Mirza Smajović, Jasmin Topalović, Bulend Šaćiragić, Eldin Zeljković, Muamer Kurić, Nidžara Munković, Enes Hadžihalilović, Alma Taletović, Adi Subašić, Mirza Trnka, Semir Mulaosmanović, Seldin Opardija, Hanan Ahmetagić, Armin Bakija, Mahir Ferhatbegović, Nedim Salčin, Din Bašić, Endin Klino, Ena Kurbegović, Dženan Podbičanin, Dženana Balić, Trbić Marko, Bilal Kulelija, Sakir Čakar, Ajla Avdagić. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije