Joventut popustio, Rubio u Realu

Radiosarajevo.ba
Joventut popustio, Rubio u Realu

Ricky Rubio iduće će dvije sezone igrati u Realu, javlja tv postaja Telemadrid, nakon što je predsjednik sportskog društva madridskog velikana, Florentino Perez uspio dogovoriti smanjenje odštetnog zahtjeva Joventuta.

Na ovaj način završava višemjesečna saga u vrijeme koje su pale mnoge teške riječi na relaciji Joventut-Rubio. Od početka procesa sporna je bila odšteta koju je tražio katalonski klub, čak pet miliona eura, što su mnogi smatrali pretjeranim iznosom i neujednačenim s obzirom na igračeva primanja. Rubio je prošle sezone zaradio 100.000 eura.

Prošlog mjeseca, 18-godišnjeg Španca birala je Minnesota kao petog picka NBA drafta, ali niti čelnici Wolvesa nisu bili uvjereni da će Rubio odmah prijeći u najjaču ligu svijeta. Sam igrač prije nekoliko dana najavio je siguran odlazak iz Badalone, no nije se znalo u kojem će smjeru krenuti. Iako plaćanje odštete mogu priuštiti, prema NBA pravilu, Minnesota nije mogla platiti više od 500.000 eura, stoga ta je opcija propala.

Rubio je čak i tužio svoj matični klub, da bi kasnije tužbu povukao u nadi da će se razgovorom sve moći srediti, ali predsjednik Joventuta, Jordi Villcampa nije želio niti čuti za odlazak važnog igrača bez prave kompenzacije.

Real i Barcelona najavili su borbu za ponajboljeg mladog igrača Europe, međutim Madrižani su bili znatno konkretniji, posebno nakon što se u pregovore lično umiješao predsjednik madridskog kluba Florentino Perez koji je stupivši u kontakt s kolegom na drugoj strani uspio dogovoriti smanjenje odštete s pet na tri miliona eura.

Rubio će potpisati ugovor na dvije sezone, zarađivat će milion eura godišnje, a nakon isteka ugovora imat će slobodne ruke pristupiti Minnesoti, odnosno početku NBA karijere.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije