Josip Pandža komentirao izostanak Njegoša Sikiraša

Anadolija
Josip Pandža komentirao izostanak Njegoša Sikiraša
AA / Josip Pandža
Kadetska (U17) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine privodi kraju pripreme za debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu, koje će se održati u Zaragozi od 23. juna do 3. jula.

Bh. kadeti će u Španiji braniti osim časti BiH i čast cijelog kontinenta, kao aktuelni šampion Evrope iz prošle godine u kadetskoj konkurenciji do 16 godina.

 

Zato je jasno da je Josip Pandža, selektor bh. kadeta osim priprema na sticanju fizičke spreme, neophodne za naporan turnir, i uigravanja taktičkih varijanti, dosta pažnje morao posvetiti psihičkoj pripremi svojih izabranika za ono što ih čeka u Zaragozi. Uz to od samog početka priprema Pandža se suočio sa velikim problemom, izostankom jednih od najboljih igrača ove generacije Njegoša Sikiriša, pa je praktično morao promijeniti sistem igre, kako bi pokušao nadoknaditi njegov izostanak.

 

Kadetska reprezentacija BiH u ponedjeljak će otputovati za Trebinje, gdje će prespavati, a zatim u utorak iz Dubrovnika avionom otputovati za Španiju. Pred polazak, Pandža je kazao da bi bio zadovoljan plasmanom u četvrtfinale, a da priče o Sikirašu i tome da ne želi igrati za BiH smatra pljuvanjem momka, koji se prošlo ljeto žrtvovao za bh. reprezentaciju i igrao povrijeđen na EP.

 

„Imamo jako malu rotaciju za razliku od prošle godine. Ostali smo bez jako važnog igrača, ali pokušaćemo sve to da iskompenziramo i ostavimo snage za svaku iduću utakmicu. Ići ćemo na pobjedu u svakom susretu. Nije to jednostavno fizički, jer nismo u stanju u kojem sam očekivao. Međutim, najvažnije je da zdravstveno situacija ide nabolje, a fizički, nadam se da ćemo se dizati kroz prvenstvo i da ćemo unokaut fazi, kada je najvažnije, biti pravi“, kaže Pandža.

 

Selektor je svjestan činjenice da će njegovi izabranici u Španiji predstavljati ne samo BiH, nego i svoj kontinent. Zbog toga se, kako kaže, svakim danom osjeti sve veća nervoza među momcima.

 

„Pokušavamo opustiti atmosferu i držati momke maksimalno nasmijane. Napetost je velika, jer igrači imaju velika očekivanja. Ne možemo to skroz da eliminišemo. Opterećenje i pritisak postoji, ali sve je to novi izazov. Pokušaćemo i to pobijediti, a oni koji prave i ponavljaju velike rezultate su pravi šampioni. Nadam se da to što smo bili šampioni Evrope nije samo jedan incident, nego da ćemo ponavljati dobre igre kroz ovo prvenstvo i u budućnosti“, optimista je Pandža.

 

Među 12 košarkaša koje je Pandža odabrao za turnir u Zaragozi, osam ih je imalo zadovoljstvo biti dio tima koji se prošle godine popeo na krov Evrope. Prema selektoru to je prednost u odnosu na ostale selekcije, koje su uglavnom mijenjale i trenera i igrače.

 

S obzirom da je na Svjetskom prvenstvu sistem takmičenja takav da svih 16 reprezentacija ide u drugi krug, jasno je da će bh. timu u nokaut fazi rival biti Kanada, Kina, Australija ili Finska. Ambicije Pandže i njegovih izabranika pred odlazak na Svjetsko prvenstvo je plasman u četvrtfinale, a onda šta bude.

 

Posljednjih dana se dosta prašine diglo oko toga što Sikiraš igra za svoj klub Stella Azzuru u Italiji, a nije na pripremama sa kadetskom reprezentacijom BiH. Pojedini mediji su otišli toliko daleko i najavili kako će Sikiraš u budućnosti igrati za Srbiju. Pandža ima jasno mišljenje o cijeloj toj priči.

 

„To su za mene špekulacije koje su bespotrebne i unose nemir. Sikiraš je igrao Evropsko prvenstvo pod povredom skakačkog koljena. On trenira pod jakim bolovima, u klubu je profesionalac i mora da izvršava svoje obaveze. Klub traži od njega da igra pod bolovima, što se meni privatno ne sviđa. Sikiraš neke treninge trenira do pola, neke preskaće skroz. Zbog toga su on i njegova porodica tražili da preskoći ovo prvenstvo kako bi sanirao povredu i kako bi spreman bio da pravi karijeru i obezbijedi svoju egzistenciju. U potpunosti ga razumijem. Znam da je dao za ovu reprezentaciju puno i to pod bolovima. Poslije Evropskog prvenstva imao je izuzetno jake bolove, primao je injekcije i plazme. To ga je oštetilo, jer nije trebao igrati EP po mišljenju doktora, ali je on to radio. Danas smo u situaciji da ga pljujemo, a on je naše dijete. Tu trebamo biti jako oprezni. Mislim da će on u budućnosti igrati za BiH ako se mi ne budemo bavili ovim senzacionalizmom. Nemamo mi puno zlatnih dječaka trebamo da ih čuvamo“, zaključio je Pandža.

 

Kadetska reprezentacija BiH nastupa na Svjetskom prvenstvu otvoriće utakmicom protiv Dominikanske Republike 23. juna u 11.30 sati. U drugom kolu grupe „D“ dva dana kasnije sastaće se sa Francuskom u 16.30, a 26. juna u 21 sat sa Južnom Korejom.

Pandžinih 12 momaka za Zaragozu

Selektor Pandža odlučio je na Svjetsko prvenstvo u Zaragozu povesti ovih 12 momaka: Adi Alikadić, Emir Bačvić, Amar Barukčija, Semin Burko, Sani Čampara, Emir Čerkezović, Aljoša Janković, Srđan Kocić, Vedran Mirković, Džanan Musa, Lazar Mutić i Miladin Vlačić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije