Jedan od najistaknutijih trenera koji su vodili BiH dao veliki intervju: Evo šta kaže o Konakoviću

3
Radiosarajevo.ba
Jedan od najistaknutijih trenera koji su vodili BiH dao veliki intervju: Evo šta kaže o Konakoviću
Foto: EPA-EFE / Duško Ivanović

Jedan od najistaknutijih trenera koji su ikada sjedili na klupi neke od reprezentacija Bosne i Hercegovine je svakako Crnogorac Duško Ivanović.

Ivanović je imao bogatu igračku i trenersku karijeru. Kao igrač je sa tadašnjom Jugoplastikom osvojio dvije titule prvaka Evrope, a kao trener je u dva navrata doveo špansku Saski Baskoniju (tadašnju Tau Ceramicu) do finala. Osvajao je špansko prvenstvo čak tri puta.

U bogatoj trenerskoj karijeri sjedio je i na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine. Naše Zmajeve je vodio na Eurobasketu u septembru 2015. godine kada smo igrali bez Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića.

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

Spektakularna pobjeda HŠK Širokog Brijega nad FK Igmanom

Nurkić ostavio misterioznu poruku: "Kad mačke nema miševi kolo vode"

Nurkić ostavio misterioznu poruku: "Kad mačke nema miševi kolo vode"

Upravo tu činjenicu Ivanović je u intervju za Index naveo kao jedinu žal koju pamti iz vremena kada je vodio BiH.

"Jedino mi je žao što su pred sam početak Eurobasketa odustali Teletović, Đedović i Nurkić.

Da je samo jedan od te trojice igrao, uvjeren sam da bismo daleko dogurali. Ovako, nismo imali izgleda, ali momci su dali sve od sebe, borili su se muški i jako mi je drago da sam imao čast biti im trener", rekao je Ivanović.

Objasnio je i kako je došlo do saradnje s Košarkaškim savezom BiH.

"U januaru 2014. me nazvao predsjednik Saveza Dino Konaković i pitao me bi li mogao doći do mene da razgovaramo o poslu. Tada nisam ima klub i pristao sam na sastanak. Došli su on i generalni tajnik Saveza Haruna Mahmutovića. Odmah sam vidio da je riječ o dvojici zaljubljenika u košarku.

S toliko su entuzijazma i ljubavi pričali o košarci da sam u njima vidio sebe. Rekao sam im da prihvaćam posao i danas mi je jako drago da sam donio tu odluku", rekao je Ivanović.

Podsjetimo, naš tim je na tom Eurobasketu ispao u grupi s jednom pobjedom i četiri poraza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije