James MVP NBA lige

Radiosarajevo.ba
James MVP NBA lige

Ono što se očekivalo već neko vrijeme dobilo je i svoju službenu potvrdu. LeBron James dobitnik je nagrade za MVP-a sezone NBA lige. James je predvodio Cleveland do najboljeg omjera regularne sezone sa 66 pobjeda, najviše u povijesti franšize.

Nagradu je krilo Cavsa primio u srednjoj školi gdje je započeo karijeru, a prisutni su bili svi njemu važni ljudi, naravno i suigrači, treneri, te glavni ljudi kluba. U glasovanju pripadnika medija, James je dobio 1172 boda, drugi je bio lanjski dobitnik ove nagrade Kobe Bryant sa 698, dok je treće mjesto pripalo Dwyaneu Wadeu, koji je imao 18 bodova manje od Bryanta. Četvrto i peto mjesto pripalo je Dwightu Howardu, odnosno Chrisu Paulu.

"Ova nagrada pripada meni i mojim suigračima, ali momci bez ljutnje, ali ovaj ću trofej sebi zadržati." - našalio se prema svojim saigračima novi dobitnik ovog vrijednog trofeja.

LeBron je postao treći najmlađi igrač (24 godine, 106 dana) u dugoj povijesti NBA lige koji je postao MVP prvenstva, mlađi su bili samo Moses Malone, najmlađi Wes Unseld koji je na leđima imao svega 23 godine. Također, igrač Cavsa postao je tek drugi igrač (poslije Oscara Robertsona) koji je u pet sezona imao prosjeke od 27 poena, te po šest skokova i asistencija.

"Biti u društvu veličina ovog sporta poput Oscara Robertsona, Juliusa Erwinga, Michaela Jordana koji su otvorili pozornicu za igrače poput mene, Kobea, Wadea, Howarda, nemjerljiva je čast. Uvijek sam sanjao kako ću jednog dana držati ovaj trofej u rukama, ali nisam se nadao da će doći ovako brzo." - kazao je novi MVP lige.

LeBronovi Cavsi u utorak nastavljaju svoj pohod prema naslovu prvaka s prvom utakmicom polufinala Istoka protiv Atlante.

kosarka.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije