Izbačene scene iz hit dokumentarca: Kako je Jordan radio kao konobar

Radiosarajevo.ba
Izbačene scene iz hit dokumentarca: Kako je Jordan radio kao konobar
Foto: EPA-EFE / Michael Jordan

"Posljednji ples" Michaela Jordana kojeg je emitirao Netflix apsolutni je hit ovog proljeća.Serija od deset dokumentaraca pružila je uvid u lik i djelo vjerojatno najboljeg košarkaša svih vremena s naglaskom na sezonu 1997/98, posljednju šampionsku čikaških Bikova.

Iako je serijal ispričao mnoge anegdote i izazvao brojne kontroverze, neke od zanimljivih anegdota nisu emitirane, piše Jutarnji list. 

Serijal završava Jordanovim pobjedničkim košem protiv Utahh Jazza u šestoj utakmici velikog finala 1998. godine.

Ali u serijalu, naprimjer, nisu uopće spomenuti Jordanovi srednjoškolski dani, kasnija karijera u Washington Wizardsima. A nije spomenut ni njegov govor kod primanja u Kuću slavnih kada je 'pomeo' stare neprijatelje.

Michael Jordan u prvoj utakmici - undefined

NBA.com: Michael Jordan u prvoj utakmici

"U kampusu su između ostalih bili Patrick Ewing, i Len Bias, a Michael ih je sve pobijedio. Molili su ga da ostane i drugu sedmicu, jer ga treneri žele vidjeti na djelu, ali njegovi roditelji su rekli ne jer si to nisu mogli priuštiti. Kasnije su mu rekli da može ostati u kampusu ako će raditi kao konobar i posluživati druge momke. Michael je bio MVP druge sedmice kampusa, konobario je, posluživao im voće i sir, a onda ih pobjeđivao na terenu", otkriva zanimljivu srednjoškolsku Jordanovu anegdotu Jason Hehir, direktor dokumentarca koji kaže da je morao neke detalje izbaciti jer sve nije stalo.

A u dokumentarcu se nije našla priča o pokušaju New York Knicksa da dovedu Jordana u svoje redove 1996. godine. Na stolu je 'Gospodin Zrak' tada imao ponudu od 25 miliona dolara godišnje zarade, što je predstavljalu povišicu od 653% u odnosu na njegovu tadašnju plaću u Chicagu. Jordan je ponudu odbio, a sljedeće godine u Chicagu su mu dali godišnju plaću od 33.14 miliona dolara.

Zanimljiva anegdota koja nije prikazana je i ona o Patu Rileyju, tadašnjem treneru New York Knicksa koji se odmarao u luksuznom hotelu na Havajima kada mu je osoblje reklo da ima problem i da mora napustiti predsjednički apartman.

"Gospodine Riley, moramo vas premjestiti", rekli su Rileyju, kako tvrdi Hehir.

Riley je odluku prihvatio, a kada se kasnije spustio na bazen pogledao je na balkon svog sada već bivšeg apartmana i ugledao Jordana koji mu pobjednički maše. Jordan taj detalj nije zaboravio i spomenuo ga je u svom govoru pri primanju u Kuću slavnih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije