Ispao Partizan, TAU na korak do polufinala

Radiosarajevo.ba
Ispao Partizan, TAU na korak do polufinala

Košarkaši moskovskog CSKA, aktualni europski prvaci, prvi su i zasad jedini izborili nastup na završnom turniru Eurolige. Slavili su u beogradskoj Areni 67-56. Time su, pred ponovno ispunjenom dvoranom kapaciteta 22.000 gledatelja, došli do treće pobjede u četvrtfinalnoj seriji. Pobijedili su Partizana četvrti put ove sezone u petoj utakmici, te se sedmi put uzastopno plasirali na euroligaški Final Four, koji će se od prvoga do trećeg svibnja održati u berlinskoj O2 Areni.

Osim izjednačene prve četvrtine Rusi su neprekidno bili u prednosti. Domaća je ekipa bila u potpunosti indisponirana ako se izuzme fantastični Novica Velikičović, sve bolji krilni košarkaš koji se poigravao s Rusima i uspio im zabiti 26 koševa (9-16 šut za dva, 2-5 za tri poena) uz četiri skoka i četiri asistencije. Sljedeći je najbolji strijelac Partizana bio Milenko Tepić s osam koševa.

Tim Ettorea Messine igrao je na krilima Litavca Ramunasa Šiškauskasa (20 koševa, pet skokova, tri asistencije), te Slovenaca Matjaža Smodiša (18k, 7s) i Erazema Lorbeka (10k, 6s, 4a). Zoran Planinić nije igrao zbog problema s leđima.

Sastav TAU Ceramice u Vitoriji je pobijedio Barcelonu (69-62) četvrti put ove sezone u njihovu petom međusobnom dvoboju, te time poveo u četvrtfinalnoj seriji 2-1. U četvrtak će u svojoj Fernando Bruesa Areni Baski imati priliku pobijediti odlučujući, treći put. Sastav Duška Ivanovića vodio je cijelim tokom dvoboja. Predvodio ga je Igor Rakočević s 15 koševa, ali je pritom sedam lopti pogubio. I drugi najbolji igrač, Pete Mickeal (11 koševa, 9 skokova), izgubio je jako puno (5) lopti. Tiago Splitter dodao je 13 koševa i pet skokova, dok je Mirza Teletović ubacio deset poena (2-2 šut za dva poena, 2-3 za tricu) uz četiri skoka za 31 minutu na parketu. Stanko Barać nije ulazio u igru s klupe.

Jedini je dvoznamenkasti koš-učinak kod Katalonaca uknjižio Jaka Lakovič. Ubacio je 20 koševa uz tri asistencije i tri osvojene lopte. Potpuno je zakazala visoka linija: David Andersen (9k, 4s), Fran Vazquez (6k, 6s) i Ersan Ilyasova (0k, 2s). U sastavu Barcelone nije bilo Juana Carlosa Navarra.

Preostale dvije utakmice četvrtfinala košarkaške Eurolige nisu dale odgovor na pitanje tko će od 1. do 3. svibnja igrati na Final Fouru u Berlinu, no Panathinaikos se tome jako približio. Košarkaški Panathinaikosa vrlo su brzo preboljeli poraz koji im je u Ateni nanijela najbolja talijanska ekipa, pa su “breakom” u Sieni poveli protiv istoimenog domaćina 2-1. Za prolazak među posljednje četiri ekipe takmičenja nedostaje im još samo jedna pobjeda. Nakon atenske pobjede 90-85 i poraza 79-84, Panathinaikosovi košarkaši uspjeli su napraviti gotovo nemoguće - svladali su Sienu na njihovom parketu i to s uvjerljivih 72-53, a Sienu u Euroligi pred domaćim navijačima nitko nije svladao još od 19. prosinca 2007. godine, kada je to pošlo za rukom moskovskom CSKA-u (69-66).

Prekidu niza od četrnaest domaćih uzastopnih pobjeda kumovala je slaba skakačka večer domaćina (46-27 za Grke ). Prva četvrtina prošla je u znaku izjednačene borbe (16-15), a potom je uslijedilo dvadeset minuta sjajnog Panathinaikosovog izdanja (45-21). Još je jednom svoju vrijednost pokazao Kostas Tsartsaris, postigavši uz jedan promašeni šut iz igre osam poena, pritom uhvativši i deset lopti, a sve to za manje od 18 minuta. Što se strijelaca tiče, pobjednike su predvodili Spanoulis i Nicholas s 13 poena, jednako toliko postigao je Terrel McIntyre za poraženi tim.

Henry Domercant ubacio je 12 poena za domaću ekipu.

"Kraljevski klub" drži nadu u Final Four živom, nakon što je pred 11.500 svojih navijača njegova ekipa nadigrala Olympiacos i slavila 71-63 pobjedu, smanjivši seriju koja se igra na tri pobjede na zaostatak 2-1.

Pohvale za igru zaslužuje Ioannis Bourousis s "double-double" učinkom (17 poena, 10 skokova), dok ostatak grčke ekipe nije bio na očekivanom nivou. "Kraljeve" je do pobjede vukao Felipe Reyes s 19 ubačenih koševa, devet skokova, četiri asistencije i pet osvojenih lopti.

sportskenovosti.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije